Jak do tej pory zawsze słyszałam że grzyby nie maja żadnych wartości odżywczych, a tu w sieci natknęłam się na coś takiego:
http://gotowanie.onet.pl/1626453,,grzyb ... tykul.html
"(...) Grzyby świetnie zastępują mięso, bo tak jak ono mają dużo doskonałej jakości białka (...)"
Jak to w końcu jest z tymi grzybami? Ktoś może wie???
Grzyby i przyrządzanie ich w lesie
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- wolfshadow
- Posty: 1050
- Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
- Lokalizacja: Jaworzno
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
- Płeć:
- Kontakt:
Wszystko jest kwestią konsystencji. "Szkielet" owocnika stanowi chityna, której nie trawimy. Jeśli grzyb ładnie wygląda na talerzu to przez nasz układ pokarmowy w większości nienaruszony przeleci. W grzybku rozgotowanym te chitynowe komóreczki pękają. Dodatkowo im bardziej grzybek rozdrobniony tym lepiej (sosiki grzybowe rządzą).babajaga pisze:Jak to w końcu jest z tymi grzybami? Ktoś może wie???
Niektóre grzybki to praktycznie sama chityna. Taki uszak bzowy, nie smakuje, nie ma wartości odżywczych ale za to jego chrząstkowata konsystencja nadaje potrawom wyrazu.
Ciekawe, że kiedyś widziałem w ulotce reklamowej jednego z marketów ofertę kuchni chińskiej. Była tam mieszanka chińska zawierająca grzyby moon. Opisane były jako smaczne grzyby rosnące w Azji i posiadające wiele składników odżywczych.
A to nasze pospolite uszaki bzowe.
Edyta:
Z moich zamrożonych zapasów:
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2010, 16:14 przez wolfshadow, łącznie zmieniany 1 raz.
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
- wolfshadow
- Posty: 1050
- Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
- Lokalizacja: Jaworzno
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
- Płeć:
- Kontakt:
Ciekawy artykuł odnośnie wartości odżywczej grzybów:
http://ciecinski.eco.pl/grzyby_2.html
http://ciecinski.eco.pl/grzyby_2.html
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
Wobec takiej pomyłki zrobię wykop na złotą łopatę i kilof od razu - nie radzę spożywać z alkoholem borowików ponurych, ceglastych (ceglastoporych) to nie dotyczy (sprawdzone na sobie ) - to znaczy dolegliwości jakichkolwiek po spożyciu substancji uzależniających w towarzystwie w/w gatunków nie miałem żadnych - jedynie część autorów atlasów grzybów sugeruje toksyczność borowika ponurego w połączeniu a alkoholem... Kolega pomylił te 2 gatunki...Szyszka pisze:BOROWIKÓW CEGLASTYCH NIE WOLNO SPOŻYWAĆ Z ALKOHOLEM!
Jest trochę grzybów do spożycia na surowo i postaram się tu "zapodać" ich listę
Ostatnio zmieniony 01 lut 2014, 14:11 przez jm48, łącznie zmieniany 1 raz.
ślepy herbu ślepowron
- Abscessus Perianalis
- Posty: 919
- Rejestracja: 24 mar 2010, 06:38
- Lokalizacja: CK / Wa-wa
- Gadu Gadu: 1505060
- Tytuł użytkownika: Dziki Dzik
- Płeć:
Panowie, z tego co wiem (bo mam ich trochę w szafce), to ceglastopore trzeba wygotować z godzinkę, po tym zabiegu są dopiero zdatne do spożycia, więc nie wiem co miałoby reagować z alkoholem, skoro związków których sobie nie życzymy już w grzybie nie będzie.
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Otóż nie wygotujesz substancji reagujących z alkoholem z Czernidlaka i B. Ponurego (autorzy twierdzą, że to ta sama substancja), a ceglastopory wymaga tylko solidnego podgrzania - bez odlewania wody... jak sam raczyłeś zauważyć :564: I tym samym ceglaś zalicza się do grzybków, które można upiec nad żarem, na patyku, w lesie, posolić i spożyć - zgodnie z tematem
[ Dodano: 2014-05-20, 15:02 ]
Dziś 2 kg borowika brunatnego, dawniej podgrzybka brunatnego - popularnego czarnego łebka - wyjątkowo wcześnie w tym roku - ganiać zbierać, spożywać
[ Dodano: 2014-05-20, 15:02 ]
Dziś 2 kg borowika brunatnego, dawniej podgrzybka brunatnego - popularnego czarnego łebka - wyjątkowo wcześnie w tym roku - ganiać zbierać, spożywać
ślepy herbu ślepowron