Węglowa mora do samodzielnej oprawy
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Węglowa mora do samodzielnej oprawy
Jeśli ktoś chce mieć niebanalny nóż dobrej jakości z własną indywidualną oprawą to niech spojrzy na poniższą aukcję
Mora do samodzielnej oprawy
Zakupiłem i myślę o rogowej oprawie i jakiejś ładnej pochwie ze skóry.
P.S. warto obejrzeć inne przedmioty sprzedającego.
Mora do samodzielnej oprawy
Zakupiłem i myślę o rogowej oprawie i jakiejś ładnej pochwie ze skóry.
P.S. warto obejrzeć inne przedmioty sprzedającego.
Ostatnio robiłem takowe nożyki z brzozy z przekładkami z poroża łosia lub w drugiej kombinacji: jałowiec, a raczej korzeń jałowca z przekładkami z poroża łosia
Myślę że tym razem będzie podobnie czyli jałowiec i przekładki ze skóry i poroża :p
Myślę że tym razem będzie podobnie czyli jałowiec i przekładki ze skóry i poroża :p
Jeśli jeden człowiek coś potrafi , to i ja mogę się tego nauczyć...!
A ja wam zapodam uber info
Normalnie flaszka jak nic za takie info jest
Otóż gdy mamy przekładki (załóżmy że z poroża) to pomiędzy nie pakuje się korę dębu (młodego). Gdy róg się ściera czy coś robi się mniejszy... Kora dębu zato podobno się nie ściera... Powstają w ten sposób takie bruzdy-hamulce co by się ręka nie ślizgała Mówiąc ściera miałem namysli normalne używanie, a nie szlifowanie paierem
Normalnie flaszka jak nic za takie info jest
Otóż gdy mamy przekładki (załóżmy że z poroża) to pomiędzy nie pakuje się korę dębu (młodego). Gdy róg się ściera czy coś robi się mniejszy... Kora dębu zato podobno się nie ściera... Powstają w ten sposób takie bruzdy-hamulce co by się ręka nie ślizgała Mówiąc ściera miałem namysli normalne używanie, a nie szlifowanie paierem
Są takie rzeczy na niebie i ziemi, o których się jezuitom nie śniło, mój panie.
- Fredi
- Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Jeśli faktycznie miałyby się ścierać, to napewno nie poroże, zresztą cokolwiek miałoby się ścierać to byłby to proces na tyle długi, że "hamulce" na rękojeści byłyby ale w momencie przekazywania noża wnukowi....
Natomiast skóra to co innego, można jak napisał MAgister - szybko i bez zbędnych zabiegów taką "porowatą" powierzchnię uczynić.
Zresztą w tym wypadku można skórę przekładać z każdym twardym materiałem.
Jeśli faktycznie miałyby się ścierać, to napewno nie poroże, zresztą cokolwiek miałoby się ścierać to byłby to proces na tyle długi, że "hamulce" na rękojeści byłyby ale w momencie przekazywania noża wnukowi....
Natomiast skóra to co innego, można jak napisał MAgister - szybko i bez zbędnych zabiegów taką "porowatą" powierzchnię uczynić.
Zresztą w tym wypadku można skórę przekładać z każdym twardym materiałem.
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
Fredi, a testowałes, czy ci się wydaje? Bo ja wiem, że kość jest wytrzymalsza od kory, ale jak piszą to może i tak być. Pozatym info pochodzi z artykułu na knajfsach.
http://www.knives.pl/www/faq/knifeopedi ... nskie.html
Zdjęcia do mnie przemawiają:
http://www.knives.pl/www/faq/knifeopedi ... nskie.html
Zdjęcia do mnie przemawiają:
Noże wyglądają na urzywane, a jeśli wierzyć twojej i Frednego teori to powinna się conajmniej zrównać z kością
Ostatnio zmieniony 27 sie 2009, 17:32 przez w0jna, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fredi
Testowałem. Robiłem wiele rekojeści, z różnymi przekładańcami, głownie właśnie dla zabawy w testowanie, przymierzanie co do czego pasuje i jak się trzyma...
Akurat ominąłem korę dębu....natomiast sporo pracowałem z kością i porożem - jest upierdliwie twarde - natomiast robi się miękkie po namoczeniu - najlepiej w gorącej wodzie.
Chwilowo nie mam czasu na doczytanie artykułu, więc niewiem czy przypadkiem lapończycy nie stosowali jakichś specjalnych metod, natomiast stwierdzić mogę iż normalne poroże przekładane z normalną korą dębu nie spowoduje takich różnic przy normalnej pracy....chyba, że jak to zaznaczyłem wcześniej - po xx latach.
Potem poczytam artykuł
Akurat ominąłem korę dębu....natomiast sporo pracowałem z kością i porożem - jest upierdliwie twarde - natomiast robi się miękkie po namoczeniu - najlepiej w gorącej wodzie.
Chwilowo nie mam czasu na doczytanie artykułu, więc niewiem czy przypadkiem lapończycy nie stosowali jakichś specjalnych metod, natomiast stwierdzić mogę iż normalne poroże przekładane z normalną korą dębu nie spowoduje takich różnic przy normalnej pracy....chyba, że jak to zaznaczyłem wcześniej - po xx latach.
Potem poczytam artykuł
- Fredi
Spoko Wojna, niedługo kończy się ciepły sezon i częściej będzie na dworze plucha, wtedy znów zwinę foto-studio i rozwinę warsztat , to przetestuję tą korę dębu i takie połączenia....zresztą kilka blanków też jeszcze czeka na szlifowanie...
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2009, 07:57 przez Fredi, łącznie zmieniany 1 raz.
- przeszczep
- Gadu Gadu: 9000624
- Tytuł użytkownika: zagorzały turysta