Źródła Centurii i Pustynia Błędowska 12-13.12.2009
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Źródła Centurii i Pustynia Błędowska 12-13.12.2009
Jako, że zlot jesienny obfitował w długie pogaduchy, przy miłym ciepełku bijącym od ogniska, zawiązało się dzięki nim kilka ciekawych projektów.
Jednym z nich jest pomysł Treasure Huntera na wyprawę do źródeł rzeki/potoku Centuria. Rzeczka owa jest najczystszą w Polsce przeliczając średni stopień czystości na km biegu.
Chcemy przejść wzdłuż biegu Centurii (od źródła do ujścia do Białej Przemszy) i zanocować na północny wschód od wsi Łaski (Laski). Następny dzień to wypad na zachodni skraj pustyni Błędowskiej i powrót do cywilizacji. Liczę, że uda się jeszcze obadać przy okazji ciąg zbiorników wodnych, zlokalizowany na północ od wyżej wymienionej wsi. Są rozciągnięte na długości przeszło 2km.
Mapa terenu po którym będziemy się poruszali poniżej:
Link do informacji o źródłach
Jeśli ktoś z forumowiczów chce dołączyć - zapraszamy. Bliższe informacje zainteresowani dostaną na PW początkiem grudnia.
Jednym z nich jest pomysł Treasure Huntera na wyprawę do źródeł rzeki/potoku Centuria. Rzeczka owa jest najczystszą w Polsce przeliczając średni stopień czystości na km biegu.
Chcemy przejść wzdłuż biegu Centurii (od źródła do ujścia do Białej Przemszy) i zanocować na północny wschód od wsi Łaski (Laski). Następny dzień to wypad na zachodni skraj pustyni Błędowskiej i powrót do cywilizacji. Liczę, że uda się jeszcze obadać przy okazji ciąg zbiorników wodnych, zlokalizowany na północ od wyżej wymienionej wsi. Są rozciągnięte na długości przeszło 2km.
Mapa terenu po którym będziemy się poruszali poniżej:
Link do informacji o źródłach
Jeśli ktoś z forumowiczów chce dołączyć - zapraszamy. Bliższe informacje zainteresowani dostaną na PW początkiem grudnia.
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
- Hillwalker
Dawniej jeździłem w tamte okolice na rowerze. Z tą czystością Centurii to mnie zaskoczyłeś, jednak myślę że ten potoczek nie jest taki czysty, a okolice Pustynii Błędowskiej to wcale nie odludzie, sporo wokół zabudowań, nawet pojedynczych domów. Ale chętnie dołączę do wycieczki, myślę że nieco czasu wygospodaruję, bo to blisko.
" YOU create your own reality "
- wolfshadow
Z DG masz zaledwie rzut beretem. Wody Centurii filtrowane przez wapienie i piaskowce zachowują I klasę czystości. A w naszym regionie "odludzie" to po prostu większe kompleksy leśne i nieużytki. W pewnych porach roku te obszary stają się nieatrakcyjne turystycznie dla przeciętnych mieszkańców okolicy.Hillwalker pisze:Ale chętnie dołączę do wycieczki, myślę że nieco czasu wygospodaruję, bo to blisko.
-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
A to my w Polsce mamy jeszcze odludzia? A tak serio to jasna sprawa, że to nie Beskid Niski ale nie widzę najmniejszego problemu żeby się tam skutecznie schować. Są takie miejsca, że ktoś może przejść 10 metrów od Ciebie nie mając pojęcia o twej obecności.Hillwalker pisze:a okolice Pustynii Błędowskiej to wcale nie odludzie
- Hillwalker
- Gadu Gadu: 5301996
- Tytuł użytkownika: wiszę w hamaku
jedyne co mogę powiedzieć to życzyć miłej wyprawy!
wspomniane tereny są doprawdy zacne.
czystość Centurii potwierdzona empirycznie - stojąc po pępek w wodzie stopy widać idealnie, stabilne piaskowe podłoże.
może być problem w przedzieraniem się wzdłuż rzeki - teren jest niemożliwie zarośnięty.
Błędowska jaka jest każdy wie.
Chechło to bardzo przyjazna wieś - w czasie ostatniej wyprawy dostaliśmy z kumplem praktycznie nieograniczony ilościowo poczęstunek w postaci kompotu i wiśni, a także wodę.
wspomniane tereny są doprawdy zacne.
czystość Centurii potwierdzona empirycznie - stojąc po pępek w wodzie stopy widać idealnie, stabilne piaskowe podłoże.
może być problem w przedzieraniem się wzdłuż rzeki - teren jest niemożliwie zarośnięty.
Błędowska jaka jest każdy wie.
Chechło to bardzo przyjazna wieś - w czasie ostatniej wyprawy dostaliśmy z kumplem praktycznie nieograniczony ilościowo poczęstunek w postaci kompotu i wiśni, a także wodę.
-
- Kontakt:
- wolfshadow
Dodałbym do tego brak syndromu przesadnej nadopiekuńczości u rodziców i oczywiście ich wiedzę o planowanym wypadzie. Zgody na piśmie wymagać nie będziemyTreasure Hunter pisze:Sprzęt na zimę masz? Dobry, ciepły śpiwór, porządną matę? Jakieś doświadczenie?
Po prostu to ma być cichy wypad bez udziału grupy poszukiwawczej składającej się ze śmigłowca, tylariery strażaków, żołnierzy, policjantów, przyjaciół rodziny, księdza, jasnowidza i reportera TVN24.
Stało się. Zostaliśmy starymi zgredami.kalyk3 pisze:Bo widzę, że osoby które się zgłosiły to po 30 latek już mają. I towarzystwa młodziaka mogą sobie np " nie życzyć"
- Hillwalker
- Kontakt:
- Hillwalker
Już temperatury komfortu są zawyżane, extremum minimalne to fantazje producenta, co nie zmienia faktu, że i tak zabiorę śpiworek jesienny, bo innego nie mam. Nie spodziewajmy się większych mrozów.
Kalyk3 jesteś niepełnoletni, co może wprowadzać pewne ograniczenia...
Są sposoby na zapewnienie sobie przespania bardzo zimnej nocy, ale stosowanie ich może znacząco przedłużyć sen.
Kalyk3 jesteś niepełnoletni, co może wprowadzać pewne ograniczenia...
Są sposoby na zapewnienie sobie przespania bardzo zimnej nocy, ale stosowanie ich może znacząco przedłużyć sen.
" YOU create your own reality "
-
- Kontakt:
Na budowanie szałasu raczej nie licz. Spać przy ogniu jak to Tanto napisał też trzeba umieć. Można ale będzie to spanie w interwałach Przy jednym noclegu nie jest taki duży problem.
Masz coś żeby sobie rozłożyć coby ewentualnie deszcze na głowę nie kapał? Jakąś plandekę czy coś podobnego?
Ja w takim śpiworze wróże Ci nieplanowany breakdance w środku nocy Ale dla mnie problemu nie ma- możesz jechać
Masz coś żeby sobie rozłożyć coby ewentualnie deszcze na głowę nie kapał? Jakąś plandekę czy coś podobnego?
Ja w takim śpiworze wróże Ci nieplanowany breakdance w środku nocy Ale dla mnie problemu nie ma- możesz jechać
- wolfshadow
Wycinanek nie planujemy. Na spanie obok ogniska będzie za zimno i może coś popadać z góry. A ognisko "tuż pod" płachtą może się skończyć poparzeniami.kalyk3 pisze:a jak nie to pozostaje jeszcze sen koło ogniska lub w szałasie
Śpiwór nie daje ciepła. On ma go tylko zatrzymać. Startujesz z temperaturą zbliżoną do temperatury otoczenia. Można sobie poprawić komfort izolacji instalując wkład polarowy lub drugi śpiwór. Można troszkę podnieść temperaturę startową zabierając butelkę z ciepłą wodą.kalyk3 pisze:Jak wlezie się do śpiwora w pełnym ubraniu to powinien on dawać dostatecznie ciepła aby przespać jedną noc
Napisz najlepiej co chcesz zabrać (jeśli znasz nazwy producentów\modeli to byłoby fajnie) Rozważymy czy to jest git czy kit i zaproponujemy konkretne rozwiązania. W ten sposób zdobędziesz odpowiednie informacje. Moderatorzy chyba się nie pogniewają za parę rad OT.
- wolfshadow
kalyk3, Valdi ma rację. No może ten śpiworek można byłoby wykorzystać od połowy kwietnia na nizinach lub jako wkład do czegoś lepszego.
Dam Ci przykład z ostatniego zlotu. Pierwszej nocy temperatura spadła do 2,5 st. C. W namiocie miałem ok 7-8 st. C. W śpiworze było grubo poniżej 17 st. C. Mój śpiwór to markowy syntetyk z komfortem -5 st C. Zmarzłem bo miałem kiepską izolację od wilgotnej ziemi w postaci cienkiej podłogi namiotu, poncha (guma) i taniej marketowej maty. Właściwie to podłoga i poncho rewelacyjnie przewodziły zimno . Następna nocka to był już luksusik. Ale izolacja od gleby była też inna.
Gdybym miał teraz spać pod płachtą czy ponchem to do śpiwora wrzucam wkładkę polarową a całość pakuję do bivy. Biorę też grubą matę o pełnej długości (tanią skróciłem do 1,4m) i standardowo folię NRC na podłogę. A co. Odrobina luksusu też się należy
Dam Ci przykład z ostatniego zlotu. Pierwszej nocy temperatura spadła do 2,5 st. C. W namiocie miałem ok 7-8 st. C. W śpiworze było grubo poniżej 17 st. C. Mój śpiwór to markowy syntetyk z komfortem -5 st C. Zmarzłem bo miałem kiepską izolację od wilgotnej ziemi w postaci cienkiej podłogi namiotu, poncha (guma) i taniej marketowej maty. Właściwie to podłoga i poncho rewelacyjnie przewodziły zimno . Następna nocka to był już luksusik. Ale izolacja od gleby była też inna.
Gdybym miał teraz spać pod płachtą czy ponchem to do śpiwora wrzucam wkładkę polarową a całość pakuję do bivy. Biorę też grubą matę o pełnej długości (tanią skróciłem do 1,4m) i standardowo folię NRC na podłogę. A co. Odrobina luksusu też się należy
- Stalker
- Tytuł użytkownika: Samotnik
Podczas wypadu na bagienka Błekitny 24 przelatywał nam nad głowami kilka razy gdy pokonywaliśmy okolice środkowego biegu Wisły przed Warszawą, pełne dzikiej przyrody, ptactwa ( widzieliśmy Bociana Czarnego, Zimorodki ) . Pozdrowiliśmy oczywiście załogę międzynarodowym gestem przyjaźniwolfshadow pisze: i reportera TVN24.
A jeśli chodzi o wypad to z chęcią się piszę, jeśli tylko zdołam wycyganić wolną sobotę. Na razie 50/50.
- Modlisz się? - pytam - Módl się - mówię - módl! Im dalej w Strefę, tym bliżej do nieba...
- Co? - pyta, bo nie dosłyszał...
- Co? - pyta, bo nie dosłyszał...
-
- Kontakt: