Witajcie:)
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Mazazel
- Gadu Gadu: 9008350
Witajcie:)
Witajcie Wędrowcy:)
Na forum trafiłam poszukując, obok info wszelakich, także konkretnie osób zajmujących sie survivalem z okolic Łodzi/Skierniewic. A to w celu wspólnych wypadów i nauczenia się wreszcie takich podstaw jak porządne rozpalanie porządnego ogniska;) O mnie:
* interesuję się zielarstwem, ziołolecznictwem, wykorzystaniem dzikich roślin w kuchni i nie tylko, grzybologią;) (lubię wypróbowywać różne nowe gatunki i właściwie nigdy nie wychodzę z lasu bez grzybów...w ostateczności jak NAPRAWDĘ nie będzie jadalnych moge nazbierać jakiś do barwienia).
* lubię bardzo kucharzenie, zwłaszcza z tego co sama znajdę, a także robienie nalewek i innych przetworów z dzikich owoców (tar-nió-wecz-ka )
* kocham konie, jestem instruktorką jeździectwa, mam 20-letniego folblucika który ma u mnie aktywną emeryturę, włóczymy sie razem po lasach i polach. Od takiego starego zwierzaka można sie wiele nauczyć i pod wieloma względami przewyższa młode stworzenia.
* sprawia mi dużą satysfakcje osiąganie pewnej samowystarczalności w różnych dziedzinach; uszycie samej stroju, uplecenie nici, zrobienie naczynia, upieczenie chleba etc. Zajmuje sie tez odtwórstwem historycznym w drużynie wczesnośredniowiecznej. I tu jeszcze sporo przede mną, chcę sie nauczyć prząść, tkać, garnki lepić, robić miód pitny itd:)
* żeby sie bardzo nie rozpisywać to jeszcze tak hasłowo: jestem biotechnologiem, ateistką, wegetarianką, słucham metalu (Tiamat, Iron Maiden, Sirrah etc), zajmuje się też wytwarzaniem naturalnych kosmetyków (prowadziłam z tego warsztaty), ostatnio zgłębiam tajniki farbowania tkanin naturalnymi barwnikami (z roslin, porostów, grzybów), lubie konne i rowerowe podróże, co za tym idzie nie cierpie psów;).
Forum przeglądam sobie, zawiera mnóstwo przydatnych informacji, wiec chciałabym tu czasem bywać:) Pozdrawiam.
Na forum trafiłam poszukując, obok info wszelakich, także konkretnie osób zajmujących sie survivalem z okolic Łodzi/Skierniewic. A to w celu wspólnych wypadów i nauczenia się wreszcie takich podstaw jak porządne rozpalanie porządnego ogniska;) O mnie:
* interesuję się zielarstwem, ziołolecznictwem, wykorzystaniem dzikich roślin w kuchni i nie tylko, grzybologią;) (lubię wypróbowywać różne nowe gatunki i właściwie nigdy nie wychodzę z lasu bez grzybów...w ostateczności jak NAPRAWDĘ nie będzie jadalnych moge nazbierać jakiś do barwienia).
* lubię bardzo kucharzenie, zwłaszcza z tego co sama znajdę, a także robienie nalewek i innych przetworów z dzikich owoców (tar-nió-wecz-ka )
* kocham konie, jestem instruktorką jeździectwa, mam 20-letniego folblucika który ma u mnie aktywną emeryturę, włóczymy sie razem po lasach i polach. Od takiego starego zwierzaka można sie wiele nauczyć i pod wieloma względami przewyższa młode stworzenia.
* sprawia mi dużą satysfakcje osiąganie pewnej samowystarczalności w różnych dziedzinach; uszycie samej stroju, uplecenie nici, zrobienie naczynia, upieczenie chleba etc. Zajmuje sie tez odtwórstwem historycznym w drużynie wczesnośredniowiecznej. I tu jeszcze sporo przede mną, chcę sie nauczyć prząść, tkać, garnki lepić, robić miód pitny itd:)
* żeby sie bardzo nie rozpisywać to jeszcze tak hasłowo: jestem biotechnologiem, ateistką, wegetarianką, słucham metalu (Tiamat, Iron Maiden, Sirrah etc), zajmuje się też wytwarzaniem naturalnych kosmetyków (prowadziłam z tego warsztaty), ostatnio zgłębiam tajniki farbowania tkanin naturalnymi barwnikami (z roslin, porostów, grzybów), lubie konne i rowerowe podróże, co za tym idzie nie cierpie psów;).
Forum przeglądam sobie, zawiera mnóstwo przydatnych informacji, wiec chciałabym tu czasem bywać:) Pozdrawiam.
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Miło jest spotkać osobę o pokrewnych zainteresowaniach!
Czy możesz zdradzić których porostów używasz do barwienia i wedle jakich przepisów? Do jakich materiałów je stosujesz?Mazazel pisze:ostatnio zgłębiam tajniki farbowania tkanin naturalnymi barwnikami (z roslin, porostów, grzybów)
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
- Mazazel
- Gadu Gadu: 9008350
Na razie porostami barwiłam tylko raz, były to te najpospolitsze porosty rosnące na brzozach, seledynowe takie krzaczkowate (nie oznaczyłam gatunku dokładnie niestety). Technika- mix tego co znalazłam w necie, uzbierałam porostów spoooro, tak ok 0,5 kg (pełna reklamówka średniej wielkości), razem z materiałem wełnianym zalałam to wodą (ok 1l, tak, żeby materiał swobodnie pływał) i gotowałam na maleńkim ogniu godzinę. Garnek polewany, łyzka drewniana, bez utrwalacza. Kolor był jasno seledynowy; chciałam go wzmocnić, powtórzyłam całą operację, wyszedł w efekcie taki szarawo- piaskowy. ważne, ze trwały, nawet zaraz po barwieniu jak płukałam, prawie sie nie wymywał; przy barwieniu np owocami bzu, wymywanie jest intensywne i długo trwa, zanim przestanie wypływać woda z barwnikiem, mimo, ze przy bzie utrwalałam octem i chyba tez ałunem, a tu nie. Czytałam, ze niektóre porosty maja naturalne związki ałunowe w sobie, stąd są trwałymi barwnikami.
przydatna stronka to np ta: http://blog.mycology.cornell.edu/?p=113
Ogólnie, jak wrzucić "lichen dyeing" albo "mushroom dyeing" w google to wyskakuje mnóstwo użytecznych stronek. Jak pomylic "dyeing" z "dying" pewnie poniekąd też wyniki mogą byc pouczające;)
Tutaj jeszcze wspaniałe kolory przędzy barwionej grzybami: http://www.allfiberarts.com/library/aa04/aa072104.htm
przydatna stronka to np ta: http://blog.mycology.cornell.edu/?p=113
Ogólnie, jak wrzucić "lichen dyeing" albo "mushroom dyeing" w google to wyskakuje mnóstwo użytecznych stronek. Jak pomylic "dyeing" z "dying" pewnie poniekąd też wyniki mogą byc pouczające;)
Tutaj jeszcze wspaniałe kolory przędzy barwionej grzybami: http://www.allfiberarts.com/library/aa04/aa072104.htm
-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
- Fredi
- Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Mazazel....załóż kilka tematów....np. o barwieniu zielskiem, kiedyś mnie to bawiło, ale zniechęcała mnie konieczność używania utrwalaczy, które niewystępowały w przyrodzie (a przynajmniej w zasięgu wzroku i ręki).
Jak dobrze przejrzysz forum, to na pewno znajdziesz kilka tematów, do których bardzo dużo wniesiesz ciekawostek.....
Jak dobrze przejrzysz forum, to na pewno znajdziesz kilka tematów, do których bardzo dużo wniesiesz ciekawostek.....
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
- Hillwalker
- Gadu Gadu: 9281692
Witaj, tak jak napisał Treasure Hunter, zajmujesz się bardzo ciekawymi rzeczami i coś mi się zdaje że tutejsze grono facetów trochę się od Ciebie nauczy.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/