Grzyby i przyrządzanie ich w lesie

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
rumcajs
Posty: 124
Rejestracja: 12 lip 2010, 23:49
Lokalizacja: Pszów
Tytuł użytkownika: samotnik z wyboru
Płeć:

Grzyby i przyrządzanie ich w lesie

Post autor: rumcajs »

Jakie znacie proste przepisy na grzyby?Chodzi o to że sezon się zaczyna i fajnie było by znać coś nowego z prostych przepisów kulinarnych które można przygotować w lesie.Przykładowo ja zawsze brałem do menażki trochę masła i czasami cebulka,następnie jak znalazłem jakiegoś grzyba to kroiłem go w kosteczki i do menażki a następnie na ognisko.To jest chyba najprostszy przepis jaki może być na grzyby,oczywiście warto tez mieć sól.Znacie może jeszcze jakieś proste przepisy na grzyby?Może dodajecie jakieś leśne zioła?
Ciek
Posty: 722
Rejestracja: 25 paź 2009, 10:06
Lokalizacja: z kanapy przed TV
Tytuł użytkownika: awski
Płeć:

Post autor: Ciek »

Kanie i prawdziwki możesz jeść praktycznie na surowo. Tak samo pieczarki ale tych nie próbowalem nigdy bo u mnie nie ma tradycji ich zbierania. Wystarczy takiego opiec nad ogniskiem na patyku i jest. Odrobina pieprzu i soli to mój podstawowy sprzet surwiwalowy, staram się zawsze mieć to przy sobie. Ratuje życie w sytuacji gdy się dostanie niedosolone frytki.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2010, 22:11 przez Ciek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
rumcajs
Posty: 124
Rejestracja: 12 lip 2010, 23:49
Lokalizacja: Pszów
Tytuł użytkownika: samotnik z wyboru
Płeć:

Post autor: rumcajs »

Ja tez staram się mieć zawsze sól przy sobie.A co z różnymi ziołami czy leśnymi przyprawami do grzybów,czy można sobie grzybki jakoś urozmaicić różnymi ziołami co występują w lesie?Który z was próbował coś dodać do grzybów?
Awatar użytkownika
Fredi
Posty: 1015
Rejestracja: 07 kwie 2008, 09:42
Lokalizacja: Skierniewice
Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Płeć:

Post autor: Fredi »

możesz sobie urozmaicać czym tylko chcesz. nie pytaj czym, tylko jak już będziesz miał te grzyby - rozejrzyj się i zobacz co możesz dorzucić do dania... w kuchni nie ma nic gorszego niż schematy.
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
Awatar użytkownika
ZEN
Posty: 118
Rejestracja: 09 kwie 2010, 22:58
Lokalizacja: Lublin
Płeć:

Post autor: ZEN »

Przepis może nie prosty na wędrowną kuchnię ale na stacjonarny biwak owszem. :mrgreen:
Kroimy grzyba w plasterki, maczamy w jajku( może być ptasie) a następnie w bułce tartej(można zetrzeć kromkę suchego chleba) i smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu. :-P
To co zapisane w nawiasie, to oczywiście wariant ekstremalny :p .
Awatar użytkownika
rumcajs
Posty: 124
Rejestracja: 12 lip 2010, 23:49
Lokalizacja: Pszów
Tytuł użytkownika: samotnik z wyboru
Płeć:

Post autor: rumcajs »

ZEN ale kura domowa to też ptak i znosi ptasie jaja :mrgreen:
sylwester2091
Posty: 277
Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: sylwester2091 »

podejżewam, że orginalny przepis mówił o jajach gadzich i stąd ten nawias ;)
Ostatnio zmieniony 20 lip 2010, 21:32 przez sylwester2091, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rumcajs
Posty: 124
Rejestracja: 12 lip 2010, 23:49
Lokalizacja: Pszów
Tytuł użytkownika: samotnik z wyboru
Płeć:

Post autor: rumcajs »

Być może,ja to zrozumiałem że chodzi o jaja dzikich ptaków bo w Polsce jaja gadów są bardzo rzadkie.
Awatar użytkownika
wolfshadow
Posty: 1050
Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Płeć:
Kontakt:

Post autor: wolfshadow »

rumcajs pisze:A co z różnymi ziołami czy leśnymi przyprawami do grzybów,czy można sobie grzybki jakoś urozmaicić różnymi ziołami co występują w lesie?
Może nie w lesie ale...
Na łące czy polanie można znaleźć więcej ziół przyprawowych. Oregano, macierzanka, kminek, mięta, szałwia.
Dopiero uczę się rozpoznawać zamienniki tych typowych stosowanych w kuchni.
Ostatnio wyczaiłem czosnek winnicowy:
Obrazek

Ogólnie grzybki można doprawić na wiele sposobów. Najprościej jednak wrzucić je do zupy mix z zieleniny. :-)
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
Awatar użytkownika
ZEN
Posty: 118
Rejestracja: 09 kwie 2010, 22:58
Lokalizacja: Lublin
Płeć:

Post autor: ZEN »

Oczywiście chodziło mi o jaja dzikich ptaków :mrgreen:
Awatar użytkownika
rumcajs
Posty: 124
Rejestracja: 12 lip 2010, 23:49
Lokalizacja: Pszów
Tytuł użytkownika: samotnik z wyboru
Płeć:

Post autor: rumcajs »

wolfshadow chcesz mi powiedzieć że ten czosnek na zdjęciu znalazłeś w Polsce dziko rosnący?Ja myślałem że w Polsce występuje tylko czosnek niedźwiedzi,ale i tak mam trudno mi go znaleźć
Postanowiłem jednak bardziej zgłębić temat i właśnie zmówiłem książkę o dzikich jadalnych roślinach.
Awatar użytkownika
rob30
Posty: 247
Rejestracja: 02 sty 2010, 23:18
Lokalizacja: Sosnowiec/Spojené kr
Płeć:

Post autor: rob30 »

Przyrządzania grzybów w lesie najlepiej uczyć się od "tubylców". Np. łysi... górale do zbieranych przez siebie grzybków nie dodają nic. No, chyba, że mają dostęp do alkoholu.
Awatar użytkownika
wolfshadow
Posty: 1050
Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Płeć:
Kontakt:

Post autor: wolfshadow »

rumcajs pisze:wolfshadow chcesz mi powiedzieć że ten czosnek na zdjęciu znalazłeś w Polsce dziko rosnący?
To jest jedyny, powszechny i niechroniony gatunek czosnku z 11 dziko rosnących w Polsce.
Przy czym czosnek (cebulkę), można zastąpić liśćmi bardziej powszechnego czosnaczku pospolitego. Nie powinno się ich poddawać obróbce termicznej bo stracą aromat. Wystarczy umyć, posiekać i posypać gotową potrawę.
rob30 pisze:Np. łysi... górale do zbieranych przez siebie grzybków nie dodają nic. No, chyba, że mają dostęp do alkoholu.
To chyba właśnie oni starają się udowodnić, że czernidłaki kołpakowate można spożywać przed, w trakcie i po spożyciu alkoholu bez obaw o zatrucie. :-D

EDIT:
Ślińcie monitory - http://www.youtube.com/watch?v=tlvEfZw4muI#t=7m18s :D
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
Awatar użytkownika
Michal N
Posty: 1186
Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Gadu Gadu: 9361862
Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Płeć:

Post autor: Michal N »

Ray zapomniał o cebuli. Kurczę, nie wiedziałem, że pomidory rosną w lesie :-P
rumcajs pisze:Przykładowo ja zawsze brałem do menażki trochę masła i czasami cebulka,następnie jak znalazłem jakiegoś grzyba to kroiłem go w kosteczki i do menażki a następnie na ognisko.
To dodaj jeszcze śmietany, trochę soli i pieprzu i palce lizać.
Obrazek
Awatar użytkownika
wolfshadow
Posty: 1050
Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Płeć:
Kontakt:

Post autor: wolfshadow »

Michal N pisze:Ray zapomniał o cebuli. Kurczę, nie wiedziałem, że pomidory rosną w lesie
Wątek nosi tytuł: "Grzyby i przyrządzanie ich w lesie". Jest las. Są grzyby. Więc i pomidory są jak najbardziej na miejscu. :-P

BTW. Chłopaki od czasopisma. Pogadajcie ze Slaq'iem i Jaca to może zrobią fotkę na okładkę. Ubabrani usiądą w bagnie, wyciągną czyściutkie filiżanki i spodeczki i będą z kulturką popijać herbatkę. :mrgreen: ;-)
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
Ciek
Posty: 722
Rejestracja: 25 paź 2009, 10:06
Lokalizacja: z kanapy przed TV
Tytuł użytkownika: awski
Płeć:

Post autor: Ciek »

W weekend miałem na obiad boczniaki (takie odpadowe - małe) podsmażone na maśle z czosnkiem. Bardzo smaczna rzecz.
Awatar użytkownika
rumcajs
Posty: 124
Rejestracja: 12 lip 2010, 23:49
Lokalizacja: Pszów
Tytuł użytkownika: samotnik z wyboru
Płeć:

Post autor: rumcajs »

Ciek, a ja miałem dzisiaj podgrzybki,pierwsze grzyby w tym roku,i też dodałem czosku ale to był błąd,bo czosnek powinno dawać się na sam koniec bo jak się przypiecze to jest gorzki.
Awatar użytkownika
Szyszka
Posty: 26
Rejestracja: 25 gru 2009, 16:25
Lokalizacja: Łukawiec
Płeć:

Post autor: Szyszka »

Nabijasz grzyba na patyczek i pieczesz nad ogniem moim zdaniem najlepiej smakują przyrządzone w ten sposób kurki (pieprznik jadalny). drugi najprostszy sposób to usmażenie grzybka pokrojonego w kosteczkę(czy w co kto tam chce) na jakimś tłuszczu polecam zrobić w ten sposób koźlarze, koźlarze czerwone, borowiki(tylko nie ceglaste), kurki, pieczarki, gąski, maślaki i rydze. Lepiej żeby grzybki były świeże i nieprzerośnięte. Borowik ceglasty(potocznie malarz) jest powszechny i smaczny jednaj trzeba pamiętać żeby przed smażeniem odgotować go co najmniej 2 razy BOROWIKÓW CEGLASTYCH NIE WOLNO SPOŻYWAĆ Z ALKOHOLEM! Ja nie jem grzybów robaczywych ale jak survival to survival ;-)

Ogromnym źródłem wiedzy na temat roślin i grzybów jadalnych mogą być starzy ludzie, sam zakolegowałem się z lokalnym znachorem i sporo przydatnych informacji od niego wyciągnąłem.
Maciej
Posty: 6
Rejestracja: 06 paź 2009, 11:08
Lokalizacja: lubelskie
Tytuł użytkownika: spacerowicz
Płeć:

Post autor: Maciej »

Zapomnieliście o tym http://pl.wikipedia.org/wiki/Mleczaj_smaczny potocznie nazywany Krówka.Jest wyborny. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bastion
Posty: 392
Rejestracja: 05 maja 2010, 10:21
Lokalizacja: Gdansk
Tytuł użytkownika: nizinny taternik
Płeć:

Post autor: Bastion »

Szyszka pisze:Nabijasz grzyba na patyczek i pieczesz nad ogniem moim zdaniem najlepiej smakują przyrządzone w ten sposób kurki (pieprznik jadalny).
Ciekawy pomysl, nigdy o tym nie slyszalem, az mi narobiles smaka:)
Wyobraznia kucharska, podpowiada mi ze mozna by jeszcze zrobic rodzaj szaszlyka,
czyli przemiennie nabijac na kijek grzyby i boczek.
Szyszka pisze: BOROWIKÓW CEGLASTYCH NIE WOLNO SPOŻYWAĆ Z ALKOHOLEM!
Tez ciekawa informacja, tego grzyba znam chyba pod inna nazwa:
Chodzi o borowika ceglastoPOREGO?

http://www.tinyurl.pl?f0jzET1F
Szyszka pisze: Ogromnym źródłem wiedzy na temat roślin i grzybów jadalnych mogą być starzy ludzie, sam zakolegowałem się z lokalnym znachorem i sporo przydatnych informacji od niego wyciągnąłem.
Podziel sie z nami swoja wiedza, na forum jest kilka osob, ktore interesuja sie zbieraniem, wlasciwosciami i zastosowaniem grzybow.
Awatar użytkownika
zdybi
Posty: 435
Rejestracja: 01 lut 2009, 22:46
Lokalizacja: zachpom
Gadu Gadu: 9522989
Płeć:
Kontakt:

Post autor: zdybi »

http://img200.imageshack.us/img200/188/dsc0339o.jpg
Już zaczynają się pojawiać. Jeszcze nieśmiało bo po suszy,dopiero popadało. Bajecznie jest wstać przed świtem i wyruszyć na poszukiwania :mrgreen:
Bardzo smaczna jest zupa grzybowa. Można zwykłą "grzybową" w proszku,dowartościować zebranymi grzybami,pycha...
http://img338.imageshack.us/img338/6041/zdjcie0026v.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/1921/p6120136.jpg
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
Awatar użytkownika
Hakas
Posty: 209
Rejestracja: 03 lip 2008, 00:08
Lokalizacja: Pomorze Zachodnie
Tytuł użytkownika: KAPKANCZYK
Płeć:

Post autor: Hakas »

Witaj Zdybi. Tak kureczki już są i koźlarze. Po tych deszczach powinno być ich więcej.
Mój przepis:
Grzybki oczyścić i chwilę gotować pokrojone w kawałki (kostka), Wodę odcedzić dodać konserwę turystyczną lub gulasz angielski dusić na małym ogniu.

Szyszka bardzo mnie zaciekawiłeś swoją wypowiedzią na temat "ceglarzy" borowik ceglasty ja je lubię zbierać ( rosną na moich terenach w starym lesie bukowym). Czemu nie można ich smażyć na tłuszczu?

A i podobno są pod ochroną, gdzieś to kiedyś czytałem. Podobnie jak "Kozie brody" - nazwy innej nie znam.
Hakas
Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima
Awatar użytkownika
Bastion
Posty: 392
Rejestracja: 05 maja 2010, 10:21
Lokalizacja: Gdansk
Tytuł użytkownika: nizinny taternik
Płeć:

Post autor: Bastion »

Hakas pisze:Podobnie jak "Kozie brody" - nazwy innej nie znam.
Hakas
"Kozia broda" to chyba szmaciak galeziasty:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szmaciak_g ... C4%99zisty
???

[ Dodano: 2010-07-28, 21:46 ]
Chyba najprostszy przepis na danie z grzybow lesnych:
Czarka austryjacka i uszak bzowy:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Uszak_bzowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarka_austriacka

jem je na surowo. Czarka w smaku przypomina rzodkiewke natomiast uszak jest bez wyraznego smaku ale za to fajnie chrzesci w zebach.
Awatar użytkownika
Michal N
Posty: 1186
Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Gadu Gadu: 9361862
Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
Płeć:

Post autor: Michal N »

zdybi pisze:Już zaczynają się pojawiać.
Byłem w weekend na moim "łowisku", tyle zebrałem: http://picasaweb.google.pl/112010100794 ... 7649843794
Awatar użytkownika
zdybi
Posty: 435
Rejestracja: 01 lut 2009, 22:46
Lokalizacja: zachpom
Gadu Gadu: 9522989
Płeć:
Kontakt:

Post autor: zdybi »

To trujaki ;-) Po takiej dawce mozna sie poczuczuc zdrowo podtrutym :mrgreen: Przepraszam za pisownie. Szwedzka klawiatura :-/
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
ODPOWIEDZ