Grzyby i przyrządzanie ich w lesie
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- rumcajs
- Posty: 124
- Rejestracja: 12 lip 2010, 23:49
- Lokalizacja: Pszów
- Tytuł użytkownika: samotnik z wyboru
- Płeć:
Grzyby i przyrządzanie ich w lesie
Jakie znacie proste przepisy na grzyby?Chodzi o to że sezon się zaczyna i fajnie było by znać coś nowego z prostych przepisów kulinarnych które można przygotować w lesie.Przykładowo ja zawsze brałem do menażki trochę masła i czasami cebulka,następnie jak znalazłem jakiegoś grzyba to kroiłem go w kosteczki i do menażki a następnie na ognisko.To jest chyba najprostszy przepis jaki może być na grzyby,oczywiście warto tez mieć sól.Znacie może jeszcze jakieś proste przepisy na grzyby?Może dodajecie jakieś leśne zioła?
-
- Posty: 722
- Rejestracja: 25 paź 2009, 10:06
- Lokalizacja: z kanapy przed TV
- Tytuł użytkownika: awski
- Płeć:
Kanie i prawdziwki możesz jeść praktycznie na surowo. Tak samo pieczarki ale tych nie próbowalem nigdy bo u mnie nie ma tradycji ich zbierania. Wystarczy takiego opiec nad ogniskiem na patyku i jest. Odrobina pieprzu i soli to mój podstawowy sprzet surwiwalowy, staram się zawsze mieć to przy sobie. Ratuje życie w sytuacji gdy się dostanie niedosolone frytki.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2010, 22:11 przez Ciek, łącznie zmieniany 2 razy.
Przepis może nie prosty na wędrowną kuchnię ale na stacjonarny biwak owszem.
Kroimy grzyba w plasterki, maczamy w jajku( może być ptasie) a następnie w bułce tartej(można zetrzeć kromkę suchego chleba) i smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu.
To co zapisane w nawiasie, to oczywiście wariant ekstremalny :p .
Kroimy grzyba w plasterki, maczamy w jajku( może być ptasie) a następnie w bułce tartej(można zetrzeć kromkę suchego chleba) i smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu.
To co zapisane w nawiasie, to oczywiście wariant ekstremalny :p .
-
- Posty: 277
- Rejestracja: 10 lut 2010, 08:48
- Lokalizacja: Kraków
- Płeć:
podejżewam, że orginalny przepis mówił o jajach gadzich i stąd ten nawias
Ostatnio zmieniony 20 lip 2010, 21:32 przez sylwester2091, łącznie zmieniany 1 raz.
- wolfshadow
- Posty: 1050
- Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
- Lokalizacja: Jaworzno
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
- Płeć:
- Kontakt:
Może nie w lesie ale...rumcajs pisze:A co z różnymi ziołami czy leśnymi przyprawami do grzybów,czy można sobie grzybki jakoś urozmaicić różnymi ziołami co występują w lesie?
Na łące czy polanie można znaleźć więcej ziół przyprawowych. Oregano, macierzanka, kminek, mięta, szałwia.
Dopiero uczę się rozpoznawać zamienniki tych typowych stosowanych w kuchni.
Ostatnio wyczaiłem czosnek winnicowy:
Ogólnie grzybki można doprawić na wiele sposobów. Najprościej jednak wrzucić je do zupy mix z zieleniny.
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
- wolfshadow
- Posty: 1050
- Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
- Lokalizacja: Jaworzno
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
- Płeć:
- Kontakt:
To jest jedyny, powszechny i niechroniony gatunek czosnku z 11 dziko rosnących w Polsce.rumcajs pisze:wolfshadow chcesz mi powiedzieć że ten czosnek na zdjęciu znalazłeś w Polsce dziko rosnący?
Przy czym czosnek (cebulkę), można zastąpić liśćmi bardziej powszechnego czosnaczku pospolitego. Nie powinno się ich poddawać obróbce termicznej bo stracą aromat. Wystarczy umyć, posiekać i posypać gotową potrawę.
To chyba właśnie oni starają się udowodnić, że czernidłaki kołpakowate można spożywać przed, w trakcie i po spożyciu alkoholu bez obaw o zatrucie.rob30 pisze:Np. łysi... górale do zbieranych przez siebie grzybków nie dodają nic. No, chyba, że mają dostęp do alkoholu.
EDIT:
Ślińcie monitory - http://www.youtube.com/watch?v=tlvEfZw4muI#t=7m18s
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
- Michal N
- Posty: 1186
- Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
- Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
- Gadu Gadu: 9361862
- Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
- Płeć:
Ray zapomniał o cebuli. Kurczę, nie wiedziałem, że pomidory rosną w lesie
To dodaj jeszcze śmietany, trochę soli i pieprzu i palce lizać.rumcajs pisze:Przykładowo ja zawsze brałem do menażki trochę masła i czasami cebulka,następnie jak znalazłem jakiegoś grzyba to kroiłem go w kosteczki i do menażki a następnie na ognisko.
- wolfshadow
- Posty: 1050
- Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
- Lokalizacja: Jaworzno
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
- Płeć:
- Kontakt:
Wątek nosi tytuł: "Grzyby i przyrządzanie ich w lesie". Jest las. Są grzyby. Więc i pomidory są jak najbardziej na miejscu.Michal N pisze:Ray zapomniał o cebuli. Kurczę, nie wiedziałem, że pomidory rosną w lesie
BTW. Chłopaki od czasopisma. Pogadajcie ze Slaq'iem i Jaca to może zrobią fotkę na okładkę. Ubabrani usiądą w bagnie, wyciągną czyściutkie filiżanki i spodeczki i będą z kulturką popijać herbatkę.
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
Nabijasz grzyba na patyczek i pieczesz nad ogniem moim zdaniem najlepiej smakują przyrządzone w ten sposób kurki (pieprznik jadalny). drugi najprostszy sposób to usmażenie grzybka pokrojonego w kosteczkę(czy w co kto tam chce) na jakimś tłuszczu polecam zrobić w ten sposób koźlarze, koźlarze czerwone, borowiki(tylko nie ceglaste), kurki, pieczarki, gąski, maślaki i rydze. Lepiej żeby grzybki były świeże i nieprzerośnięte. Borowik ceglasty(potocznie malarz) jest powszechny i smaczny jednaj trzeba pamiętać żeby przed smażeniem odgotować go co najmniej 2 razy BOROWIKÓW CEGLASTYCH NIE WOLNO SPOŻYWAĆ Z ALKOHOLEM! Ja nie jem grzybów robaczywych ale jak survival to survival
Ogromnym źródłem wiedzy na temat roślin i grzybów jadalnych mogą być starzy ludzie, sam zakolegowałem się z lokalnym znachorem i sporo przydatnych informacji od niego wyciągnąłem.
Ogromnym źródłem wiedzy na temat roślin i grzybów jadalnych mogą być starzy ludzie, sam zakolegowałem się z lokalnym znachorem i sporo przydatnych informacji od niego wyciągnąłem.
-
- Posty: 6
- Rejestracja: 06 paź 2009, 11:08
- Lokalizacja: lubelskie
- Tytuł użytkownika: spacerowicz
- Płeć:
Zapomnieliście o tym http://pl.wikipedia.org/wiki/Mleczaj_smaczny potocznie nazywany Krówka.Jest wyborny.
- Bastion
- Posty: 392
- Rejestracja: 05 maja 2010, 10:21
- Lokalizacja: Gdansk
- Tytuł użytkownika: nizinny taternik
- Płeć:
Ciekawy pomysl, nigdy o tym nie slyszalem, az mi narobiles smaka:)Szyszka pisze:Nabijasz grzyba na patyczek i pieczesz nad ogniem moim zdaniem najlepiej smakują przyrządzone w ten sposób kurki (pieprznik jadalny).
Wyobraznia kucharska, podpowiada mi ze mozna by jeszcze zrobic rodzaj szaszlyka,
czyli przemiennie nabijac na kijek grzyby i boczek.
Tez ciekawa informacja, tego grzyba znam chyba pod inna nazwa:Szyszka pisze: BOROWIKÓW CEGLASTYCH NIE WOLNO SPOŻYWAĆ Z ALKOHOLEM!
Chodzi o borowika ceglastoPOREGO?
http://www.tinyurl.pl?f0jzET1F
Podziel sie z nami swoja wiedza, na forum jest kilka osob, ktore interesuja sie zbieraniem, wlasciwosciami i zastosowaniem grzybow.Szyszka pisze: Ogromnym źródłem wiedzy na temat roślin i grzybów jadalnych mogą być starzy ludzie, sam zakolegowałem się z lokalnym znachorem i sporo przydatnych informacji od niego wyciągnąłem.
- zdybi
- Posty: 435
- Rejestracja: 01 lut 2009, 22:46
- Lokalizacja: zachpom
- Gadu Gadu: 9522989
- Płeć:
- Kontakt:
http://img200.imageshack.us/img200/188/dsc0339o.jpg
Już zaczynają się pojawiać. Jeszcze nieśmiało bo po suszy,dopiero popadało. Bajecznie jest wstać przed świtem i wyruszyć na poszukiwania
Bardzo smaczna jest zupa grzybowa. Można zwykłą "grzybową" w proszku,dowartościować zebranymi grzybami,pycha...
http://img338.imageshack.us/img338/6041/zdjcie0026v.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/1921/p6120136.jpg
Już zaczynają się pojawiać. Jeszcze nieśmiało bo po suszy,dopiero popadało. Bajecznie jest wstać przed świtem i wyruszyć na poszukiwania
Bardzo smaczna jest zupa grzybowa. Można zwykłą "grzybową" w proszku,dowartościować zebranymi grzybami,pycha...
http://img338.imageshack.us/img338/6041/zdjcie0026v.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/1921/p6120136.jpg
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
- Hakas
- Posty: 209
- Rejestracja: 03 lip 2008, 00:08
- Lokalizacja: Pomorze Zachodnie
- Tytuł użytkownika: KAPKANCZYK
- Płeć:
Witaj Zdybi. Tak kureczki już są i koźlarze. Po tych deszczach powinno być ich więcej.
Mój przepis:
Grzybki oczyścić i chwilę gotować pokrojone w kawałki (kostka), Wodę odcedzić dodać konserwę turystyczną lub gulasz angielski dusić na małym ogniu.
Szyszka bardzo mnie zaciekawiłeś swoją wypowiedzią na temat "ceglarzy" borowik ceglasty ja je lubię zbierać ( rosną na moich terenach w starym lesie bukowym). Czemu nie można ich smażyć na tłuszczu?
A i podobno są pod ochroną, gdzieś to kiedyś czytałem. Podobnie jak "Kozie brody" - nazwy innej nie znam.
Hakas
Mój przepis:
Grzybki oczyścić i chwilę gotować pokrojone w kawałki (kostka), Wodę odcedzić dodać konserwę turystyczną lub gulasz angielski dusić na małym ogniu.
Szyszka bardzo mnie zaciekawiłeś swoją wypowiedzią na temat "ceglarzy" borowik ceglasty ja je lubię zbierać ( rosną na moich terenach w starym lesie bukowym). Czemu nie można ich smażyć na tłuszczu?
A i podobno są pod ochroną, gdzieś to kiedyś czytałem. Podobnie jak "Kozie brody" - nazwy innej nie znam.
Hakas
Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając
Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima
i uzdrawiając
Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima
- Bastion
- Posty: 392
- Rejestracja: 05 maja 2010, 10:21
- Lokalizacja: Gdansk
- Tytuł użytkownika: nizinny taternik
- Płeć:
"Kozia broda" to chyba szmaciak galeziasty:Hakas pisze:Podobnie jak "Kozie brody" - nazwy innej nie znam.
Hakas
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szmaciak_g ... C4%99zisty
???
[ Dodano: 2010-07-28, 21:46 ]
Chyba najprostszy przepis na danie z grzybow lesnych:
Czarka austryjacka i uszak bzowy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Uszak_bzowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarka_austriacka
jem je na surowo. Czarka w smaku przypomina rzodkiewke natomiast uszak jest bez wyraznego smaku ale za to fajnie chrzesci w zebach.
- Michal N
- Posty: 1186
- Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
- Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
- Gadu Gadu: 9361862
- Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
- Płeć:
Byłem w weekend na moim "łowisku", tyle zebrałem: http://picasaweb.google.pl/112010100794 ... 7649843794zdybi pisze:Już zaczynają się pojawiać.
- zdybi
- Posty: 435
- Rejestracja: 01 lut 2009, 22:46
- Lokalizacja: zachpom
- Gadu Gadu: 9522989
- Płeć:
- Kontakt:
To trujaki Po takiej dawce mozna sie poczuczuc zdrowo podtrutym Przepraszam za pisownie. Szwedzka klawiatura :-/
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"