Pochwal się swoim nożem
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
dekster-11, Jest piękny, it's beautiful... Pancerny? No taki chyba nessmuk poninien być
Panowie! Z tym moim egzemplarzem to był żart. Mam książkę w wersji elektronicznej. Książka w wersji angielskiej jest dostępna online. Można ją też ściągnąć w pdfie, albo epubie do czytników ebooków. Dostępna na GUTENBERG'U
TUTAJ
Panowie! Z tym moim egzemplarzem to był żart. Mam książkę w wersji elektronicznej. Książka w wersji angielskiej jest dostępna online. Można ją też ściągnąć w pdfie, albo epubie do czytników ebooków. Dostępna na GUTENBERG'U
TUTAJ
F..k it, I'll Do It Myself!
- puchalsw
"Inspirowany" nie znaczy że musi być dokładną kopią.
Nessmuk faktycznie drobną chłopiną był, i dlatego pogardzał tak wówczas popularnymi nożami bowie. Nieważne... dyskusja akademicka się zaczyna.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę podesłać książkę Searsa. Format jest w EPUB
Ewentualnie pdf dostępny tutaj:
Pozdrawiam
Woodcraft and Camping [/list]
Nessmuk faktycznie drobną chłopiną był, i dlatego pogardzał tak wówczas popularnymi nożami bowie. Nieważne... dyskusja akademicka się zaczyna.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę podesłać książkę Searsa. Format jest w EPUB
Ewentualnie pdf dostępny tutaj:
Pozdrawiam
Woodcraft and Camping [/list]
- Abscessus Perianalis
- Gadu Gadu: 1505060
- Tytuł użytkownika: Dziki Dzik
Czas pochwalić się moim nożykiem. Miałem poczekać, aż kupię sobie Morę, ale nudzi mi się choremu w domu. W dodatku Morą co drugi się chwali.
Piękna pochwa wykonana z prawdziwego kartonu, kuszącej, czarnej taśmy izolacyjnej, oraz folii spożywczej marki TESCO. Przez przypadek, po złożeniu i owinięciu tajemniczymi materiałami, pochwa uzyskała funkcję automatycznej blokady. Trzeba się naprawdę postarać aby nóż wypadł z pochwy.
Jak widać nożyk wykonany z jednego kawałka stali, więc i rączka nie odpadnie.
Taaak! Ci którzy przeglądali forum Knives.pl w odpowiednim czasie, albo czytują gazety, już na pewno poznają to mordercze ostrze!
Nóż z gazety wyborczej, jak się okazało, ma całkiem grubą klingę jak na 'gratis'.
Swoją drogą, ta faktura pochwy... Mrrr...
Jak już pewnie ktoś zauważył, pochwa nie posiada, żadnego uchwytu, ani mocowania. Nie jest to problemem, bo idealnie wchodzi do kieszeni.
Natomiast, kiedy już znudzi mi się obijające o udo żelastwo, to zawsze mogę przełozyć je do plecaka - tu kolejne zdziwienie - pochwa idealnie pasuje i na długość i na szerokość, a nóż nadal jest pod ręką.
Był bardzo dobrze naostrzony (akurat mi się poszczęściło), dobrze leży w łapce (choć troszkę za ciężka rękojeść) i rozmiarem przypasował mi najbardziej ze wszystkich noży kuchennych jakie posiadam.
Jak na nóż za 7,99 + 2-3 minuty konstruowania pochwy, kiedyś przed wyjściem w teren - bardzo dobra inwestycja. Teraz przydałoby się podrasować mu szlif, ale jako że się na tym nie znam, to po prostu poczekam na zakup mory, a kiedyś w przyszłości może zacznę na nim trenować 'ulepszanie noży'.
Piękna pochwa wykonana z prawdziwego kartonu, kuszącej, czarnej taśmy izolacyjnej, oraz folii spożywczej marki TESCO. Przez przypadek, po złożeniu i owinięciu tajemniczymi materiałami, pochwa uzyskała funkcję automatycznej blokady. Trzeba się naprawdę postarać aby nóż wypadł z pochwy.
Jak widać nożyk wykonany z jednego kawałka stali, więc i rączka nie odpadnie.
Taaak! Ci którzy przeglądali forum Knives.pl w odpowiednim czasie, albo czytują gazety, już na pewno poznają to mordercze ostrze!
Nóż z gazety wyborczej, jak się okazało, ma całkiem grubą klingę jak na 'gratis'.
Swoją drogą, ta faktura pochwy... Mrrr...
Jak już pewnie ktoś zauważył, pochwa nie posiada, żadnego uchwytu, ani mocowania. Nie jest to problemem, bo idealnie wchodzi do kieszeni.
Natomiast, kiedy już znudzi mi się obijające o udo żelastwo, to zawsze mogę przełozyć je do plecaka - tu kolejne zdziwienie - pochwa idealnie pasuje i na długość i na szerokość, a nóż nadal jest pod ręką.
Był bardzo dobrze naostrzony (akurat mi się poszczęściło), dobrze leży w łapce (choć troszkę za ciężka rękojeść) i rozmiarem przypasował mi najbardziej ze wszystkich noży kuchennych jakie posiadam.
Jak na nóż za 7,99 + 2-3 minuty konstruowania pochwy, kiedyś przed wyjściem w teren - bardzo dobra inwestycja. Teraz przydałoby się podrasować mu szlif, ale jako że się na tym nie znam, to po prostu poczekam na zakup mory, a kiedyś w przyszłości może zacznę na nim trenować 'ulepszanie noży'.
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
- mwitek
- Gadu Gadu: 4861234
- Tytuł użytkownika: HopsasaDoLasa
Mógłbyś na próbę spróbować (masło maślane) zrobić z niego coś ładnego. Co mnie się osobiście nie udaje. Wyszła mi tylko kukri, ale wersja użytkowa a nie "ładna" ale w terenie daje rade, Tylko jedna strona okładziny odpadła i jest przywiązana sznurkiem- klej nie wytrzymał rąbania. Będę musiał pokombinować jak to dziadostwo przewiercić, przeszczep pisał, żeby naostrzyć wiertło do betonu- chyba będę zmuszony spróbować tej metody.
- mwitek
- Gadu Gadu: 4861234
- Tytuł użytkownika: HopsasaDoLasa
Kiszka ten pierwszy z lewej to kukri, nie wiem jakiego producenta ma tomasz , wiem natomiast, że podobny jest model produkcji Cold Steel, w Łodzi na Piotrkowskiej o ile się nie mylę jest sklep militaria.pl tam powinni mieć.
http://www.militaria.pl/cold_steel/macz ... _p3080.xml
http://www.militaria.pl/cold_steel/macz ... _p3080.xml
noz ze zdjecia to kopia kopii, najpierw byla allegrowa cudzoloznica popularna na knives.pl, aktualnie do dostania jedynie z drugiej reki, potem dlugo dlugo nic (tzn do kupienia jedynie spawany shit) i nagle wyplynela columbia: http://allegro.pl/noz-maczeta-kukri-pok ... 66576.html , nie spawana
dla porownania columbia i cudzoloznica:
P.S. czym innym jest maczeta zaproponowana przez mwitek o grubosci 2-3mm a noz kukri columbia 4mm
dla porownania columbia i cudzoloznica:
P.S. czym innym jest maczeta zaproponowana przez mwitek o grubosci 2-3mm a noz kukri columbia 4mm
Wielka wyprz... viewtopic.php?p=52968#52968
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
Po około dwóch latach doczekał się okładzin. Wstępnie miały być bajery - piny mozaikowe, ze dwa gatunki egzotycznego drewna itp., jednak z czasem zacząłem dorastać do jedynej słusznej wizji...
...pod nazwą 'wysmakowana prostota'.
...pod nazwą 'wysmakowana prostota'.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
- Hunted
- Tytuł użytkownika: Miłośnik Noży
Jako że nigdy się nie chwaliłem swoimi nożykami, postanowiłem się pochwalić dziś
Komentować
1. Gerlach Trener
2. Gerlach nóż "saperski" (Czerwone okładki)
3. Stary Gerlach po dziadku wz. 72 (Czarne okładki) trochę już przeszedł co widać
4. Vicek OH
5. Gerlach nóż monterski
Zamiar kupna (kiedyś jak będzie za dużo kasy w portfelu)
- MORA Clipper Carbon lub MORA 2000
- Glock 78
- Cold Steel SRK
- Saperka Cold Steel Special Forces Shovel
- Spyderco BYRD CARA CARA z płaskim szlifem
- Spyderco TENACIOUS
- Tom Brown Tracker Knife (TOPS)
- Może jeszcze Vicek lub Wenger
- Kukri i Maczeta Cold Steel
I wiele wiele więcej
[center]
[/center]
[center][/center]
Jako że nigdy się nie chwaliłem swoimi nożykami, postanowiłem się pochwalić dziś
Komentować
1. Gerlach Trener
2. Gerlach nóż "saperski" (Czerwone okładki)
3. Stary Gerlach po dziadku wz. 72 (Czarne okładki) trochę już przeszedł co widać
4. Vicek OH
5. Gerlach nóż monterski
Zamiar kupna (kiedyś jak będzie za dużo kasy w portfelu)
- MORA Clipper Carbon lub MORA 2000
- Glock 78
- Cold Steel SRK
- Saperka Cold Steel Special Forces Shovel
- Spyderco BYRD CARA CARA z płaskim szlifem
- Spyderco TENACIOUS
- Tom Brown Tracker Knife (TOPS)
- Może jeszcze Vicek lub Wenger
- Kukri i Maczeta Cold Steel
I wiele wiele więcej
[center]
[/center]
[center][/center]
...
- Offtime
- Tytuł użytkownika: niedzielny harcerzyk
Rękojeść świetnie wyszła, gdyby szlif był wyższy to bym go przygarnąłdekster-11 pisze:U mnie custom, czyli standard :-/
[url=http://img291.imageshack.us/img291/7476/byqfinish005.jpg]Obrazek[/URL]
- Prowler
- Tytuł użytkownika: motórzysta
a no mi jakoś ta rękojeść nie pasuje do samej klingi. No jakaś ta klinga taka surowa, "niedopieszczona" (bardzo mi się podoba). A rękojeść wycackana jest. Trochę to wygląda jak stare ostrze z nową rękojeścią
Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
"boga nie ma jest motór"
kanał yt https://www.youtube.com/user/83Prowler/ ... shelf_id=0
"boga nie ma jest motór"
- puchalsw
Zgadzam się z Prowlerem. Chodzi mi o to, że zarówno rękojeść jak i klinka są OK. Ale nie razem wzięte. IMHO ciut za bardzo eklektycznie to wygląda.
Rękojeść jest bardzo taktyczna, i pasuje do współczesnego noża. Z drugiej strony klinga jest taka nessmukowa. Trochę prymitywna. Coś na kształt noży w stylu wild west, które oglądałem oprawione w róg, szerokich pochwach z frędzelkami.
Wpisz w guglach native indian knives, to zrozumiesz o co mi chodzi.
Innymi słowy. Nóż z potencjałem, kapitalnie by wyglądal w innym towarzystwie.
Ten jest moim ulubionym. Praktycznie "skóra zdjęta z Twojego"
Rękojeść jest bardzo taktyczna, i pasuje do współczesnego noża. Z drugiej strony klinga jest taka nessmukowa. Trochę prymitywna. Coś na kształt noży w stylu wild west, które oglądałem oprawione w róg, szerokich pochwach z frędzelkami.
Wpisz w guglach native indian knives, to zrozumiesz o co mi chodzi.
Innymi słowy. Nóż z potencjałem, kapitalnie by wyglądal w innym towarzystwie.
Ten jest moim ulubionym. Praktycznie "skóra zdjęta z Twojego"
- Prowler
- Tytuł użytkownika: motórzysta
skóra W życiu bym nie zgadł. bardziej chodzi tu o kształt niż rodzaj użytych materiałów (przynajmniej dla mnie)
Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
"boga nie ma jest motór"
"boga nie ma jest motór"
- puchalsw
Że jak! No jesteś miszczem! Naprawdę. Widzę że nie tylko ja dałem się nabrać.dekster-11 pisze:Jest ze skóry
Przysięgam że dla mnie wygląda jak mikarta, stąd ta taktycznośc w mych oczach
Czym traktujesz taką skórę? Utwardzasz ją woskiem? Czy ślizga się w dłoni?
Mam takiego wysłużonego vicka, któremu chcę okładziny zmienić, a z mikartą nie chcę pracować. Doszlifowywanie cienkich okładzinek z drewna mija się z celem. Skóra była by tutaj idealna.
Z "warstatowym" pozdrowieniem