Diamenty w Lidlu od 28.03.
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- borsukwacław
Witam !
Informuję że od 28.03. mają być w sprzedaży w Lidlu "słynne"diamenty do ostrzenia nożyków warto - są bdb. i kosztują jedynie 12,- zł. .Gradacja 150 , 300 , 400
A jak ktoś chce mieć większe gradacje to polecam komplecik dwóch diamentów z DIA-SAM
o gradacji 600 i 1200 za 18,- zł + KW . razem wychodzi 35,- zł i mamy 5 gradacji
Ja najczęściej używam 400 , 600 , 1200 i taki zestaw mam zawsze w plecaku , noszę go w gustownym etui w którym przysyłają dwie płytki z DIA-SAMu . Ten zestaw wystarczy na parę tysięcy ostrzeń ,relacja ceny do jakości na najwyższym poziomie Polecam!!!
Pzdr.
Informuję że od 28.03. mają być w sprzedaży w Lidlu "słynne"diamenty do ostrzenia nożyków warto - są bdb. i kosztują jedynie 12,- zł. .Gradacja 150 , 300 , 400
A jak ktoś chce mieć większe gradacje to polecam komplecik dwóch diamentów z DIA-SAM
o gradacji 600 i 1200 za 18,- zł + KW . razem wychodzi 35,- zł i mamy 5 gradacji
Ja najczęściej używam 400 , 600 , 1200 i taki zestaw mam zawsze w plecaku , noszę go w gustownym etui w którym przysyłają dwie płytki z DIA-SAMu . Ten zestaw wystarczy na parę tysięcy ostrzeń ,relacja ceny do jakości na najwyższym poziomie Polecam!!!
Pzdr.
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .
Pomorska Grupa Knives
Pomorska Grupa Knives
- hejtyniety
- Tytuł użytkownika: Warsztat 77 Katowcie
dobrze, że wrzuciłeś tutaj info, ale niestety muszę zrobić małą korektę - diamenty już podrożały i kosztują 15zł Tak czy siak w poniedziałek trzeba będzie szturmem brać najbliższego Lidla. I to najlepiej z samego rana (w zeszłym roku byłem koło 9 i już było po ptokach, dopiero kolejnym sklepie znalazłem
Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00
- borsukwacław
- Tytuł użytkownika: Warsztat 77 Katowcie
Ostatnio były w całym kraju to i teraz powinny
Na zlocie chce zrobić warsztaty z ostrzenia tymi diamentami, więc może ktoś będzie tak miłym i porobi zdjęcia - wtedy walnę tutek na forum, żeby wszystko było jasne
Na zlocie chce zrobić warsztaty z ostrzenia tymi diamentami, więc może ktoś będzie tak miłym i porobi zdjęcia - wtedy walnę tutek na forum, żeby wszystko było jasne
Śląskie Knifesession - każdy pierwszy czwartek miesiąca w barze Dixie w Katowicach, start 17.00
- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
Będe musiał wcześniej do szkoły pojechać...
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
Razowiec pisze:A ten termin jak rozumiem obowiązuje w całym kraju, czy może to może być różnie?
w całym.
Ja ostatnio (prawie dokładnie rok temu) spóźniłem się, ale o dziwo trafiłem po jakich dwóch tygodniach. Nie bardzo rozumiem nad czym się tak ludzie zachwycają... przecież to ma takie gradacje że co najwyżej do saperki się nadaje.
- borsukwacław
Witam!birken1 pisze:Razowiec pisze:A ten termin jak rozumiem obowiązuje w całym kraju, czy może to może być różnie?
w całym.
Ja ostatnio (prawie dokładnie rok temu) spóźniłem się, ale o dziwo trafiłem po jakich dwóch tygodniach. Nie bardzo rozumiem nad czym się tak ludzie zachwycają... przecież to ma takie gradacje że co najwyżej do saperki się nadaje.
Birken 1 widocznie coś w nich musi być skoro masa ludzi z Knives i nie tylko w momencie kiedy weszły lidlowe diamenty powystawiali na alledrogo i na bazarkach swoje triangle , turnboxy i inne systemy ostrzące , kupili sobie lidlowe (ponad 20 x tańsze) i ostrzą tylko iskry lecą
Gradacja zalicza się do średnich , ale dla kogoś kto umie się nimi posługiwać to naprawdę
niezastąpione narzędzie do naostrzenia każdego noża ( o wyprowadzaniu KT nie wspomnę )a jeżeli ktoś jest perfekcjonistą to może "dopieścić " ostrze na papierku 600 czy 800 ( sam często to robię ) . Wielu spośród nas kupuje sobie dobre drogie noże z dobrych topowych stali i po jakimś czasie okazuje się że nie da rady naostrzyć noża żeby chociaż kartkę przecioł o goleniu nawet nie mówię a diamentami z lidla masz to w 5 min i o to właśnie chodzi , efekt + czas + cena
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2011, 17:48 przez borsukwacław, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomorska Grupa Knives
Pomorska Grupa Knives
Gradacje do najdelikatniejszych nie należą. Jednak po jakimś czasie trochę się wykruszają i ostrzy się na nimi "delikatniej". Ja wykańczam na starym skórzanym pasie, ale coraz rzadziej ostatnio. Zauważyłem, że im ostrzejszy nóż tym szybciej się tępi. Zazwyczaj dobrą - użytkową ostrość mam już po paru macnięciach na średniej gradacji.birken1 pisze: Nie bardzo rozumiem nad czym się tak ludzie zachwycają... przecież to ma takie gradacje że co najwyżej do saperki się nadaje.
- borsukwacław
Kapir zauważył że diamenty" wykruszają" się , wtajemniczeni nazywają to " ułożeniem " się diamentu żeby prawidłowo ułożyć diament trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy przy ostrzeniu każdym diamentem bez wyjątku , a mianowicie - należy przeciągać nóż po płytce DELIKATNIE , nie dociskać zbyt mocno tylko dosłownie muskać KT po płytce wtedy diamenty nie wykruszą się tylko ładnie układają , efekt będzie taki że po 2-3 ostrzeniach diamenty nie są już tak agresywne tylko bardzo ładnie ostrzą nóż ale co najważniejsze posyp diamentowy pozostanie na płytce a nie "poleci w kosmos"
I jeszcze jedna rzecz , warto zwilżyć płytkę wodą , zarówno przy pierwszych ostrzeniach ale również przy każdych kolejnych , aczkolwiek nie jest to bezwzględnie konieczne i wymagane . Ja zwilżam zawsze płytkę wodą bo tak się przyzwyczaiłem i polecam ten sposób po ostrzeniu płuczę wodą i suszę płytkę kawałkiem ręcznika papierowego lub czymkolwiek co mam pod ręką Płytka po ostrzeniu i płukaniu zajdzie troszkę "rudą " ale to w niczym nie przeszkadza .
Życzę przyjemnego ostrzenia
Pzdr.
I jeszcze jedna rzecz , warto zwilżyć płytkę wodą , zarówno przy pierwszych ostrzeniach ale również przy każdych kolejnych , aczkolwiek nie jest to bezwzględnie konieczne i wymagane . Ja zwilżam zawsze płytkę wodą bo tak się przyzwyczaiłem i polecam ten sposób po ostrzeniu płuczę wodą i suszę płytkę kawałkiem ręcznika papierowego lub czymkolwiek co mam pod ręką Płytka po ostrzeniu i płukaniu zajdzie troszkę "rudą " ale to w niczym nie przeszkadza .
Życzę przyjemnego ostrzenia
Pzdr.
Pomorska Grupa Knives
Pomorska Grupa Knives
-
- Tytuł użytkownika: awski
Ta ostrzałka z ręki to lipa bo małe to i łatwo samego siebie dziabnąć. Warto dorobić jakiś stojak z deski albo przynajmniej uchwyt by leżało na płasko i trzymało się jako tako stołu. W sumie mam komplet bo kiedyś dałem się ponieść fali entuzjazmu w sieci ale i tak nie używam bo morka całkiem nieźle mi się podostrza na pręcie.
A co do zmiany ceny z 12 na 15 to pamiętajcie, że wg GUSu inflacja to 3% więc coś musi się wam wydawać, a nawet jeśli teraz zapłacicie drożej, to sobie odkujecie kupując lokomotywę, turbinę okrętową albo reaktor atomowy
A co do zmiany ceny z 12 na 15 to pamiętajcie, że wg GUSu inflacja to 3% więc coś musi się wam wydawać, a nawet jeśli teraz zapłacicie drożej, to sobie odkujecie kupując lokomotywę, turbinę okrętową albo reaktor atomowy
Ostrzałka już nabyta. Sprawia nawet dobre wrażenie. Przy pierwszym ostrzeniu wersja extra fine wydaje się być jednak zbyt zgrubna. Może z czasem się bardziej wygładzi. Na razie IMHO warto mieć wersję żółtą (400) + coś do wygładzenia ostrza. Z drugiej strony jak już mamy coś do wygładzania i regularnie ostrzymy to nie potrzebujemy niczego bardziej zgrubnego, a tym bardziej 2 pozostałych ostrzałek :-/
“All good things are wild and free.” Henry David Thoreau
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Kilka dni temu wyprowadzałem KT na nowo w starej siekierze za pomocą 400 i żałowałem, że nie miałem przy sobie 150 i 300.kalyk3 pisze:a tym bardziej 2 pozostałych ostrzałek
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
Oczywiście, że te zgrubniejsze się przydają, ale zdecydowanie rzadziej. Przynajmniej w moim wypadku. W końcu ile razy będziemy wyprowadzać krawędź jeżeli mamy tylko kilka narzędzi i to w dodatku regularnie używanych, a więc zadbanych i zaostrzonych
“All good things are wild and free.” Henry David Thoreau
- Bastion
- Tytuł użytkownika: nizinny taternik
Tez mialem z poczatku takie wrazenie, w necie znalazlem informacje, zeby nowe ostrzalki diamentowe nawilzyc woda albo olejem. Ostrzalki popsikalem olejem silikonowym w spraju i jest diametralna roznica. W pare minut podostrzylem przytepiona More do tego stopnia, ze goli wlosy.kalyk3 pisze:Ostrzałka już nabyta. Sprawia nawet dobre wrażenie. Przy pierwszym ostrzeniu wersja extra fine wydaje się być jednak zbyt zgrubna.
Natomiast ta osrzalka o zgrubnej gradacji 150 (niebieska) calkiem dobrze podostrzylem toporek.
Jeszcze raz dzieki borsukwacław za info, wyglada ze to byl naprawde super zakup.
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
- borsukwacław
Ano właśnie. Macie może jakieś patenty na bezpieczne i pewne ostrzenie tymi płytkami? Na stole tego nie położę, bo zacznie jeździć wraz z nożem. Ręką wolę nie przytrzymywać, bo cenię sobie integralność peryferiów mojego ciała. Jak sobie z tym radzicie?Ciek pisze:Ta ostrzałka z ręki to lipa bo małe to i łatwo samego siebie dziabnąć. Warto dorobić jakiś stojak z deski albo przynajmniej uchwyt by leżało na płasko i trzymało się jako tako stołu.
Jestem wolny i odpowiadam za siebie. "Pedagogom" na pohybel.
- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
Wszyscy mają diamenty z lidla...mam i ja zaraz się biorę za regenerację siekierki.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !