Witajcie kieruję się do was z wielką prośbą porównania dla mnie dwóch ostrzy Vicka.
Nie od dziś wiadomo, iż w Vickach one hand montuje się dwa rodzaje ostrzy ząbkowane i gładkie, tutaj ma miejsce moje pytanie które wg. was jest lepsze, zamierzam bowiem kupić ten oto scyzoryk http://outdoorpro.pl/produkty/scyzoryki ... d/607.html
ale nie jestem przekonany co do tego ostrza.
pomoc w wyborze ostrza victorinoxa
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
pomoc w wyborze ostrza victorinoxa
Umiesz liczyć ?
Licz na siebie
Licz na siebie
Ten z podanego przez ciebie linka ma akurat głownie combo (część ostrza ząbkowana, część gładka), i to w nie najgorszej konfiguracji - gładkie ostrze bliżej chwytu także powinno dać się efektywnie strugać. Generalnie gładkie ostrze banalnie się ostrzy i jest dużo bardziej wszechstronne, za to ząbkowane działa nawet jak jest tępe, i lepiej tnie niektóre materiały np. właśnie liny.
według mnie gładkie, mniej pitolenia z ostrzeniem i lepsze do pracy w drewnie. Ząbkowane ostrze nie podchodzą mi całkowicie.
https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "