Kukurydza pękająca(Popcorn)

przyroda, turystyka, survival

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

rybak
Posty: 66
Rejestracja: 28 mar 2011, 18:53
Lokalizacja: Górny Śląsk
Tytuł użytkownika: żołnierz wolności
Płeć:

Kukurydza pękająca(Popcorn)

Post autor: rybak »

Moim zdaniem dobra rzecz na wyprawę. Łatwo go przygotować, zajmuje mało miejsca w plecaku a po uprażeniu na tłuszczu, to jego objętość się masowo powiększa. Takim popcornem można się najeść, oczywiście trzeba pamiętać o soli, bo popcorn będzie jałowy. Po za tym, może być fajnym urozmaiceniem menu. Na sąsiednim forum, to spotkałem się z ciekawymi metodami uzyskania popcornu, takimi jak puszka od piwa. Muszę wypróbować tą metodę, bo jak na razie to prażyłem popcorn jedynie w menażce.
Awatar użytkownika
Pingwiniak
Posty: 410
Rejestracja: 03 sie 2009, 21:28
Lokalizacja: Wrocław
Tytuł użytkownika: Szeregowy
Płeć:

Post autor: Pingwiniak »


Sam lubie popcorn.Aczkolwiek nie mogę go jeść : /
rybak
Posty: 66
Rejestracja: 28 mar 2011, 18:53
Lokalizacja: Górny Śląsk
Tytuł użytkownika: żołnierz wolności
Płeć:

Post autor: rybak »

Komentarze pod tym filmikiem piszą że nie powinno się przygotowywać popcornu w puszce od piwa, bo puszka jest czymś malowana i pod wpływem temperatury ten lakier się rozpuszcza i wnika w kukurydzę. Ciekawe czy to prawda, czy jakaś kolejna bujda.
Awatar użytkownika
MlKl
Posty: 582
Rejestracja: 19 paź 2010, 12:51
Lokalizacja: Błonie
Płeć:

Post autor: MlKl »

prawda - aluminium jest aktywne chemicznie i smak piwa byłby fatalny, gdyby nie ta warstwa lakieru wewnątrz.
rybak
Posty: 66
Rejestracja: 28 mar 2011, 18:53
Lokalizacja: Górny Śląsk
Tytuł użytkownika: żołnierz wolności
Płeć:

Post autor: rybak »

Ale przecież są aluminiowe menażki, sam taką posiadam. Czy ona też wchodzi w jakąś reakcję z żywnością?
Awatar użytkownika
Młody
Posty: 897
Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
Lokalizacja: Tychy
Gadu Gadu: 9281692
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Młody »

Tak wchodzi, z kwasami. Nie bez przyczyny zaprzestano używania aluminiowych garów w zakładach gastronomicznych itp. Aczkolwiek nic Ci się nie stanie jak przez kilka dni będziesz wcinał kapuśniaka z aluminiowej menażki.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
rybak
Posty: 66
Rejestracja: 28 mar 2011, 18:53
Lokalizacja: Górny Śląsk
Tytuł użytkownika: żołnierz wolności
Płeć:

Post autor: rybak »

Ale większość menażek jest właśnie z aluminium. Wszelkie popularne menażki WP czy BW są aluminiowe, to samo z manierkami. Teraz nie wiem czy rozglądać się za nową menażką, czy olać to i nadal używać aluminiowej.
Awatar użytkownika
Dąb
Posty: 1071
Rejestracja: 08 lut 2008, 19:47
Lokalizacja: Gorzów
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Dąb »

olać
https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/

Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...

"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Awatar użytkownika
MlKl
Posty: 582
Rejestracja: 19 paź 2010, 12:51
Lokalizacja: Błonie
Płeć:

Post autor: MlKl »

Produkt w menażce jest stosunkowo krótko - nie zdąży przejść smakiem aluminium. Piwo w puszce stoi i pół roku - jak ktoś spróbował wody, która postała tydzień w aluminiowej manierce, to wie, o czym mówię. Dlatego puszki są lakierowane od środka, niestety, lakier nie jest odporny na temperaturę.
Awatar użytkownika
Pingwiniak
Posty: 410
Rejestracja: 03 sie 2009, 21:28
Lokalizacja: Wrocław
Tytuł użytkownika: Szeregowy
Płeć:

Post autor: Pingwiniak »

Dlatego lepiej mieć gary ze stali nierdzewnej :-> Tudzież Ti. :mrgreen:
Zapraszam na mój kanał YouTube:
https://www.youtube.com/user/Plushpingwin/videos
Awatar użytkownika
BRAT_MIH
Posty: 352
Rejestracja: 21 sty 2011, 17:29
Lokalizacja: Szczecin
Gadu Gadu: 5219235
Tytuł użytkownika: Mihu
Płeć:

Post autor: BRAT_MIH »

Uwielbiam świeżą kukurydzę z pola,nawet tą pastewną, którą masowo spożywamy myśląc, ze tak powinna smakować. Robienie popcornu na wyprawie to chyba tylko po to by zabić nudę, nieraz w kinie się objadłem, niedobrze tylko po tym i pić się chce :-/ Jako podstawa diety równie nieprzydatna jak czipsy o których już była dyskusja w temacie o idealnej porcji żywnościowej.
"Nie ma nikt na świecie domu jak my mamy, jest zielony latem , zimą śnieżnobiały, mamy dach z gałęzi, z mchu miękkiego łóżko, lampą jest nam księżyc ponad leśną dróżką. Idą, idą leśni, kompas mają z gwiazd ... "
Awatar użytkownika
puchalsw
Posty: 1742
Rejestracja: 07 lis 2009, 13:36
Lokalizacja: Zielona Białołęka
Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Płeć:

Post autor: puchalsw »

BRAT_MIH pisze:Jako podstawa diety równie nieprzydatna jak czipsy o których już była dyskusja w temacie o idealnej porcji żywnościowej
... dlatego temat przesunięty do "Leśnych Dyskusji"... chociaż może i powinien polecieć do Hydeparku.
F..k it, I'll Do It Myself!
Ciek
Posty: 722
Rejestracja: 25 paź 2009, 10:06
Lokalizacja: z kanapy przed TV
Tytuł użytkownika: awski
Płeć:

Post autor: Ciek »

Popcorn to może i lipa na wycieczce ale sama kukurydza robiona bez wody w kolbach z ogniska / grilla smakuje całkiem nieźle, zwłaszcza, że często można ją sobie znaleźć przy drodze.
rybak
Posty: 66
Rejestracja: 28 mar 2011, 18:53
Lokalizacja: Górny Śląsk
Tytuł użytkownika: żołnierz wolności
Płeć:

Post autor: rybak »

Podobno pierwszym sposobem przyrządzania kukurydzy to był właśnie popcorn. Za nim trafił do kin, to był bardzo popularny jako owsianka, w więc nie do końca jest jak piszecie, że produkt mało pożywny. Przynajmniej z tego co przeczytałem na wikipedi:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Popcorn
"Według odkryć archeologicznych na terenach obecnego Meksyku, prażenie kukurydzy mogło być jednym z pierwszych sposobów jej przyrządzania. Prażenie kukurydzy było znane także wśród Azteków, Inków i innych plemion Indian północnoamerykańskich. W Amerycę w XIX w. popcorn był podawany na śniadanie w formie "owsianki" czy "kaszki", puddingów, ciast, a także jako dodatek do zup, sałatek i innych dań. Zmieszany z melasą był pierwowzorem słodkiej przekąski Cracker Jack. W USA w latach 80. XIX w. był popularną przekąską, a później stał się nieodłącznym elementem kin, a następnie seansów telewizyjnych w domu[1]."
Ciek
Posty: 722
Rejestracja: 25 paź 2009, 10:06
Lokalizacja: z kanapy przed TV
Tytuł użytkownika: awski
Płeć:

Post autor: Ciek »

rybak, nikt przecież nie mówi, że jest mało pożywny, napchać się tym faktycznie można do pełna po same uszy i człowiek głody nie będzie tylko jest to pożywienie mało wartościowe jeśli chodzi o składniki odżywce, a przy tym tuczące. Ot, kolejne śmieciowe jedzenie. Hamburger też się nadaje na prowiant do lasu, co nie oznacza, że każdy powinien go w lesie lub gdziekolwiek spożywać. Osobiście prażona kukurydza kojarzy mi się właśnie z siedzeniem przed telewizorem, nie turystyką i choćby z tego względu raczej nigdy jej sobie w terenie nie zrobię. Nie oznacza to, że jej nie lubię bo często zdarza mi się zrobić cały gar na masełku z papryką, curry lub inną przyprawą i zeżreć ze smakiem ale to tylko w domu :)
Awatar użytkownika
Młody
Posty: 897
Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
Lokalizacja: Tychy
Gadu Gadu: 9281692
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Młody »

Kukurydza to tylko w formie gotowanej + polana stopionym masłem + sól 8-) aż sobie gładzik zaśliniłem :mrgreen:
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !

Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
rybak
Posty: 66
Rejestracja: 28 mar 2011, 18:53
Lokalizacja: Górny Śląsk
Tytuł użytkownika: żołnierz wolności
Płeć:

Post autor: rybak »

Warto również dodać że popcorn, zrobił ogromną karierę za czasów,"wielkiego kryzysu" w USA. Po prostu kukurydza była bardzo tania i opłacało się ją uprawiać. Przynajmniej tyle doczytałem w angielskiej wersji wikipedi:

http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns

Ps: Teraz są maszyny do popcornu do produkcji beztłuszczowej popcornu

[ Dodano: 2011-05-08, 03:03 ]
Ciekaw również jestem, czy istnieją metody prażenia kukurydzy bez tłuszczu. Jak już piałem to są teraz są takie specjalne maszynki do beztłuszczowego robienia popcornu. Tyle teoria, więc wydaje mi się że jakoś za pomocą ogniska też by musiało jakoś się dać zrobić popcorn, nie używając tłuszczu.
ODPOWIEDZ