Ile roślin znacie?
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Ile roślin znacie?
Chciałbym się dowiedzieć kto i ile zna roślin (gatunków) dziko rosnących w Polsce. Jestem ciekawy kto w jakim przedziale się zmieści. Możemy też dzięki temu porównać naszą wiedzę. Podobnego tematu jak dotąd nie widziałem na forum, a wiem że wiele osób się tą tematyką interesuje i ma ciekawe zdjęcia, galerie, opisy na blogach. Proszę o udział w ankiecie i napisanie w poście jaki przedział zaznaczył.
Wydaje mi się, że odpowiedni dział wybrałem, jeśli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie.
Mój przedział to 101-150.
P.S. Jeśli uznacie temat za bezsensowny, proszę o pozostawienie go przez jakiś czas.
Wydaje mi się, że odpowiedni dział wybrałem, jeśli nie to przepraszam i proszę o przeniesienie.
Mój przedział to 101-150.
P.S. Jeśli uznacie temat za bezsensowny, proszę o pozostawienie go przez jakiś czas.
- Morion
- Tytuł użytkownika: tuptuś wędrowniczek
wydaje mi się że to dobra odpowiedź jak dla kogoś kto łąkę określiłby mianem trawa i zielsko
wydaje mi się że to dobra odpowiedź jak dla kogoś kto łąkę określiłby mianem trawa i zielsko
Droga wybiega zawsze w przód
Spod progu, gdzie początek ma.
Odeszła już daleko tak...
Podążać nią, ile sił
Muszą ochoczo stopy me,
Aż dotrze na rozległy trakt,
Gdzie celów wiele splata się.
A stamtąd kędy? Nie wiem, nie.
Podążać nią, ile sił
Muszą ochoczo stopy me,
- Pratschman
Zaznaczyłem 101-150, a liczyłem tylko gatunki z książki Łuczaja
Jednak pytanie jest nieprecyzyjne, soohy, przemyśl to:
- większość roślin nie odróżnia się co do gatunku, ale co do rodzaju- nie martwi mnie jaki gatunek bylicy zbieram, byle był aromat,
- "znać" roslinę można różnie- ja potraktowałem to jako określenie nazwy w terenie z głowy, ale można też znać tylko nazwę skądś- ja np. "znam" portulakę
-jakie rośliny? Polskie? Na świecie?
pozdrawiam
Jednak pytanie jest nieprecyzyjne, soohy, przemyśl to:
- większość roślin nie odróżnia się co do gatunku, ale co do rodzaju- nie martwi mnie jaki gatunek bylicy zbieram, byle był aromat,
- "znać" roslinę można różnie- ja potraktowałem to jako określenie nazwy w terenie z głowy, ale można też znać tylko nazwę skądś- ja np. "znam" portulakę
-jakie rośliny? Polskie? Na świecie?
pozdrawiam
- Bastion
- Tytuł użytkownika: nizinny taternik
Pytanie w ankiecie chyba jest nieprecyzyjnie postawione.
Chodzi o rozpoznanie:
- nazwy gatunkowej w jezyku polskim?
- nazwy gatunkowej i rodzajowej w jezyku polskim?
- nazwy gatunkowej w jezyku lacinskim?
- nazwy gatunkowej i rodzajowej w jezyku lacinskim?
- nazwy gatunkowej w jezyku lacinskim i polskim?
- nazwy gatunkowej i rodzajowej w jezyku lacinskim i polskim?
Za dobrych starych czasow rozpoznawalem 300 roslin w ostatnim wariancie.
Obecnie pewnie ze 100 w wariancie pierwszym.
Chodzi o rozpoznanie:
- nazwy gatunkowej w jezyku polskim?
- nazwy gatunkowej i rodzajowej w jezyku polskim?
- nazwy gatunkowej w jezyku lacinskim?
- nazwy gatunkowej i rodzajowej w jezyku lacinskim?
- nazwy gatunkowej w jezyku lacinskim i polskim?
- nazwy gatunkowej i rodzajowej w jezyku lacinskim i polskim?
Za dobrych starych czasow rozpoznawalem 300 roslin w ostatnim wariancie.
Obecnie pewnie ze 100 w wariancie pierwszym.
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
biorąc pod uwagę, iż znam 40 gatunków (odmian) jabłek..... 7 śliw, to wychodzi że na dzikie rośliny wiele miejsca nie ma
Wpisałem do 150, ale po głębszym namyśle, odnoszę wrażenie że rozpoznaję znacznie większa ilość niż by się pierwotnie wydawało.
- 5 wierzb, klonów 6, lip 2, dębów 4, sosen 5, świerków 3, żywotników 2, czeremchy 2, olsz i topoli 5, jesiony, grab, buk, jodła, czeremchy 2, jałowiec..... potem pozostałe krzewy, rośliny kwiatowe, zioła, rośliny wodne ( z 50 gatunków łącznie z glonami). Robiąc własny rachunek sumienia - wychodzi całkiem spora liczba.
Wpisałem do 150, ale po głębszym namyśle, odnoszę wrażenie że rozpoznaję znacznie większa ilość niż by się pierwotnie wydawało.
- 5 wierzb, klonów 6, lip 2, dębów 4, sosen 5, świerków 3, żywotników 2, czeremchy 2, olsz i topoli 5, jesiony, grab, buk, jodła, czeremchy 2, jałowiec..... potem pozostałe krzewy, rośliny kwiatowe, zioła, rośliny wodne ( z 50 gatunków łącznie z glonami). Robiąc własny rachunek sumienia - wychodzi całkiem spora liczba.
- Hillwalker
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Swój głos oddałem. A w moim prywatnym rankingu znajdziecie:
- jedną roślinę o złocistych kłosach - bardzo pożyteczna
- jedną roślinę o szarych bulwach - też się nadaje
- jedną roślinę pnącą, co to rodzi szyszki - własnie się delektuję jej przetworem
- jedną roślinę o 9-10-cioplaczastch ząbkowanych liściach, - pożyteczna, bywa że przez pewne "czynniki"nielubiana", i nie jest to kasztanowiec
- i brzozę - nie da się z niej pędzić, ale też można palić , dodatkowo dostarcza świetny budulec, kapitalną plastyczną korę, i słodki sok.
Reszta się nie liczy
Swój głos oddałem. A w moim prywatnym rankingu znajdziecie:
- jedną roślinę o złocistych kłosach - bardzo pożyteczna
- jedną roślinę o szarych bulwach - też się nadaje
- jedną roślinę pnącą, co to rodzi szyszki - własnie się delektuję jej przetworem
- jedną roślinę o 9-10-cioplaczastch ząbkowanych liściach, - pożyteczna, bywa że przez pewne "czynniki"nielubiana", i nie jest to kasztanowiec
- i brzozę - nie da się z niej pędzić, ale też można palić , dodatkowo dostarcza świetny budulec, kapitalną plastyczną korę, i słodki sok.
Reszta się nie liczy
F..k it, I'll Do It Myself!
- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
puchalsw, Te rośliny zna każdy pełnoletni polak, więc się nie liczy
Żeby nie odchodzić od tematu... na me oko, to do 100, skupiam się na tych najbardziej użytkowych, może jest tego wiecej... ale wygląda to na zasadzie: " to jest podobo jadalne, więc biorę i se w necie i książkach wyszukam dokładnie".
Żeby nie odchodzić od tematu... na me oko, to do 100, skupiam się na tych najbardziej użytkowych, może jest tego wiecej... ale wygląda to na zasadzie: " to jest podobo jadalne, więc biorę i se w necie i książkach wyszukam dokładnie".
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
- orety
- Tytuł użytkownika: Podróże kształcą
aj tam "się nie da"puchalsw pisze: brzozę - nie da się z niej pędzić,
http://www.rynki.pl/index.php?option=co ... iew&id=107
pozdrawiam
maciek
Odmiana: orety oretego oretym poproszę.
Jestem wolny jak konik polny
Jestem wolny jak konik polny
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Mi jest trudno policzyć bo sporo roślin kojarzę wzrokowo ze zdjęć. Bywa, że idąc w terenie wpadam na taką i zapala mi się lampka pt. "ja ją gdzieś widziałem!".
Nie śmiejcie się, ale roślinkę wypatrzoną na zlocie w Poznaniu widziałem "na żywo" pierwszy raz. Bo w postaci siana się nie liczy.
Pratchman ma rację. Jeśli chodzi o taką jeżynę to tylko na terenie Polski można wyróżnić spokojnie ponad 40 gatunków.
Nie śmiejcie się, ale roślinkę wypatrzoną na zlocie w Poznaniu widziałem "na żywo" pierwszy raz. Bo w postaci siana się nie liczy.
Pratchman ma rację. Jeśli chodzi o taką jeżynę to tylko na terenie Polski można wyróżnić spokojnie ponad 40 gatunków.
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
- Apo
- Gadu Gadu: 3099476
- Tytuł użytkownika: WATAHA Z POPRAWCZAKA
Ja mogę szczerze powiedzieć, że najzwyczajniej w świecie nie wiem ile znam roślinek. Część znam tylko po polsku, część tylko po łacinie, a część zupełnie 'podwórkowo'. Część z nazwy rodzajowej tylko.
przykład:
choinka --> świerk --> Picea
Obstawiłabym około stówki, ale coś mi się tego mało wydaje po tych wszystkich przerobionych botanikopodobnych przedmiotach na studiach.. (Bastion pewno coś o tym wie )
przykład:
choinka --> świerk --> Picea
Obstawiłabym około stówki, ale coś mi się tego mało wydaje po tych wszystkich przerobionych botanikopodobnych przedmiotach na studiach.. (Bastion pewno coś o tym wie )
look deep into nature and then you will understand everything better
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
- Mr. Wilson
''...bez kozery powiem pińćset! ''
Ciekawy jestem tylko ile z tej ilości roślin przez Was znanych, potraficie rozpoznać np. w zimie, bez liści, na podstawie tylko samej kory lub pąków, nasion, korzeni, barwy drewna, zapachu, uschniętych kwiatostanów, pokroju ogólnego itd.
A wiedza ta się przydaje, by w terenie poszukać dobrego materiału na łuk ogniowy, świder ręczny, ognisko, dłubanki, herbatkę, itd.
Klon już zaczął puszczać sok, jak rozpoznać to drzewo spośród wielu innych, po korze w lesie ?
Może warto zweryfikować nasze wiadomości ?
Ciekawy jestem tylko ile z tej ilości roślin przez Was znanych, potraficie rozpoznać np. w zimie, bez liści, na podstawie tylko samej kory lub pąków, nasion, korzeni, barwy drewna, zapachu, uschniętych kwiatostanów, pokroju ogólnego itd.
A wiedza ta się przydaje, by w terenie poszukać dobrego materiału na łuk ogniowy, świder ręczny, ognisko, dłubanki, herbatkę, itd.
Klon już zaczął puszczać sok, jak rozpoznać to drzewo spośród wielu innych, po korze w lesie ?
Las moim domem i najlepszym przyjacielem
z niektórymi gatunkami to nawet najlepszy jasnowidz Ci nie powie jaki to gatunek, jak brak liści, kwiatów czy innych charakterystycznych oznak.
W terenie to czasem szkoda czasu na poszukiwanie idealnego gatunku, tylko bierze sie to co przyroda dała pod ręką. A w głebokim śniegu, i zmrożonej glebie to mozesz se.... zgadywać jeno, co jest w okolicy. Z tym to i dzika zwierzyna ma nielada problem.
A o jakim klonie piszesz?
Te co u mnie rosną, nawet jednego gatunku (jawor) , każdy o innej porze roku puszcza liście i w tej samej kolejności jesienią je zrzucają..
W terenie to czasem szkoda czasu na poszukiwanie idealnego gatunku, tylko bierze sie to co przyroda dała pod ręką. A w głebokim śniegu, i zmrożonej glebie to mozesz se.... zgadywać jeno, co jest w okolicy. Z tym to i dzika zwierzyna ma nielada problem.
A o jakim klonie piszesz?
Te co u mnie rosną, nawet jednego gatunku (jawor) , każdy o innej porze roku puszcza liście i w tej samej kolejności jesienią je zrzucają..
Mr. Wilson, myślałem o tym ostatnio, że w zimie wszystko inaczej wygląda jak jest wyschnięte, ma inną barwę, dzisiaj na krótkim spacerku właśnie zwracałem na to uwagę i starałem się rozpoznać kilka gatunków. Temat jest naprawdę szeroki i jest nad czym myśleć i czego się uczyć. Ja ostatnio zacząłem dopiero bardzo poważnie do tego tematu podchodzić, dlatego wiele rzeczy utrwalam zdjęciami z podpisami, a jest to dobry sposób na naukę.
- Morion
- Tytuł użytkownika: tuptuś wędrowniczek
A se załóż, tylko licz się z tym że możesz zostać znowu pojechanyMacek pisze:PS:Apropo roślin, ktoś mógłby założyć temat o roślinach leczniczych.
Droga wybiega zawsze w przód
Podążać nią, ile sił
Muszą ochoczo stopy me,
Podążać nią, ile sił
Muszą ochoczo stopy me,
- Apo
Miałam na uczelni kilka zajęć z określania roślin w stanie wegetatywnym. W praktyce wyglądało to tak, że nasz Pan "psor" przyniósł jakieś badyle i na ich podstawie mieliśmy okreslić roślinę do gatunku (albo chociaż rodzaju).Mr. Wilson pisze:''...bez kozery powiem pińćset! ''
Poszukam notatek, jak znajdę to mogę komuś udostępnić w razie zainteresowania
- Apo
Mogę w ogóle wrzucić gdzieś wszystkie moje notatki, prezentacje i inne pomoce w tematyce ogólnobiologicznosurvivalowej
Mogę w ogóle wrzucić gdzieś wszystkie moje notatki, prezentacje i inne pomoce w tematyce ogólnobiologicznosurvivalowej
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny