Pochwal się swoim nożem
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Pingwiniak
- Tytuł użytkownika: Szeregowy
Zapraszam na mój kanał YouTube:
https://www.youtube.com/user/Plushpingwin/videos
https://www.youtube.com/user/Plushpingwin/videos
- Prowler
- Tytuł użytkownika: motórzysta
coś mi te Twoje modyfikacje przypominająLisu pisze: z dwoma moimi modyfikacjami :
Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
"boga nie ma jest motór"
kanał yt https://www.youtube.com/user/83Prowler/ ... shelf_id=0
"boga nie ma jest motór"
kanał yt https://www.youtube.com/user/83Prowler/ ... shelf_id=0
Nie. To pewnego rodzaju osłona, wykonana z cienkiej blachy. "Nakłada" się nią na piłę.Pingwiniak pisze:Maryn - ta blacha obok to brzytwa? O.o
Scyzoryk sprawuje się świetnie. Kiedy go zakupiłem, nie był zbyt ostry, ale kolega z pracy naostrzył go... szlifierką kątową, równiutko co do milimetra i do tej pory jest ostry jak cholera Piła działa wyśmienicie, bez problemu uciąłem drzewko o grubości ~1,5 puszki po piwie.
Aczkolwiek nóż ze stałym ostrzem też by się przydał, ale funduszy brak...
Sprawować się będzie świetnie, bo w końcu to Victorinox albo "równoważnik" (ITOR i coś tam jeszcze z hiszpańskich firm) dla BW.
Co do stałego ostrza - dobry nóż można kupić za niewielkie pieniążki - Mora którą widzisz wyżej u Kolegi kosztuje ok 35 zł.
Morę Outdoor 2000 (taka "ładniejsiejsza") można kupić już za 70-80 złotych.
I na początek (dłuuuuuuugi początek) tak naprawdę nic więcej z ostrzy nie potrzeba.
Co do stałego ostrza - dobry nóż można kupić za niewielkie pieniążki - Mora którą widzisz wyżej u Kolegi kosztuje ok 35 zł.
Morę Outdoor 2000 (taka "ładniejsiejsza") można kupić już za 70-80 złotych.
I na początek (dłuuuuuuugi początek) tak naprawdę nic więcej z ostrzy nie potrzeba.
- Morion
- Tytuł użytkownika: tuptuś wędrowniczek
kłamczuch, kłamczuch to Mora jest za 60* kilka , ale można kupić inną, fajną Morę już za 20 zł(ych)biper pisze:Mora którą widzisz wyżej u Kolegi kosztuje ok 35 zł
*ups, 40 kilka, a byłem pewien że kupowałem ją za 60 :-/
Droga wybiega zawsze w przód
Spod progu, gdzie początek ma.
Odeszła już daleko tak...
Podążać nią, ile sił
Muszą ochoczo stopy me,
Aż dotrze na rozległy trakt,
Gdzie celów wiele splata się.
A stamtąd kędy? Nie wiem, nie.
Spod progu, gdzie początek ma.
Odeszła już daleko tak...
Podążać nią, ile sił
Muszą ochoczo stopy me,
Aż dotrze na rozległy trakt,
Gdzie celów wiele splata się.
A stamtąd kędy? Nie wiem, nie.
- Marshall
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
A jaką i gdzie?Morion pisze:Morę już za 20 zł(ych)
Podoba mi się ta Mora Companion MG Stainless, może sobie kupić, bo tak chwalicie, wszyscy macie... Aż wstyd nie mieć...
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- Marshall
Ale jakie? Jaki model?dziul pisze: Ja kupiłem 2 za 20 zł :p na Allegro
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Czasem pojawiają się noże Mora i Frosts w niskiej cenie. Są to najprawdopodobniej odrzuty z fabryki, które nie przeszły kontroli jakości. Wady są różne - czasem niedokładne wykończenie, czasem lekko krzywo obsadzone ostrze. Zwykle głownia jest wciąż wysokiej jakości, ale raz widziałem aukcję z głowniami, które na czubku się rozszczepiały, jakby się laminat rozpadał. Takiej już bym chyba nie wziął... (sam z zadowoleniem używam Mory Viking z odrzutu, ale ma tylko krzywo osadzoną głownię w rękojeści - ma około 3 stopnie odchylenia od przedłużenia osi pionowej rękojeści).Marshall pisze:Ale jakie? Jaki model?
Tu masz przykład na chwilę obecną: http://allegro.pl/noz-mora-frosts-stal- ... 46596.html
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 17:49 przez thrackan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
viewtopic.php?t=1552&postdays=0&postord ... start=1005Marshall pisze: Ale jakie? Jaki model?
- Marshall
...namówiliście mnie!!
Naczytałem się o tych Morach, naoglądałem, nazastanowiałem się i w końcu zamówiłem.
Naczytałem się o tych Morach, naoglądałem, nazastanowiałem się i w końcu zamówiłem.
- Armat
- Tytuł użytkownika: Technokrata
Nie! Nie mow, ktory, bo od razu kazdy ci powie, ze mogles kupic inny.SmileOn pisze:A jaki model?Marshall pisze:...namówiliście mnie!!
It's not a bug, it's a feature!
Survival is no fun. If it is fun, that means you are camping.
Survival is no fun. If it is fun, that means you are camping.
Odnalazłem swego czasu swoją morę classic sprzed kilkunastu lat. Stal laminowana złamany czubek... długo czekała na renowację. Doczekała się urlopu w styczniu i tak dołączyła z powrotem do nożyków użytkowych (tzn używanych dość często). Postanowiłem że będzie dobrym kompanem podczas spływów kanu, przydała by jej się tylko pochwica na szyję. Tak oto korzystając z przymusowego wolnego (zapalenie płuc), wykonałem do morki pochwicę na szyję. Materiały to resztki skóry licowej grubości ok 1mm dlatego trzeba było kleić po 2 warstwy skory. Jakość wykonania niestety marna z racji na to iż wykonywałem wszystkie prace w łóżku icon_twisted bo jak wiadomo zapalenie płuc to nie przelewki
Nie mogę już doczekać się pierwszego wiosennego spływu...
A oto efekty łóżkowych igraszek:
Uploaded with ImageShack.us
Nie mogę już doczekać się pierwszego wiosennego spływu...
A oto efekty łóżkowych igraszek:
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 15:45 przez maly, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli jeden człowiek coś potrafi , to i ja mogę się tego nauczyć...!
- Marshall
Marshall pisze:A jaki model?
Armat pisze:Nie! Nie mow, ktory, bo od razu kazdy ci powie, ze mogles kupic inny.
dziul pisze:I będzie 12 stron dyskusji w Temacie
Nie powiem więc!
- Parthagas
- Tytuł użytkownika: kumpel staffików
Mały, wrzuć jeszcze fotkę tej mory "na golasa".
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
Efekty MOICH łóżkowych igraszek wyglądają nieco inaczej , z tego co wiem mam DWA ... a jeden ostatnio powiadomił mnie że jakoś tak w wakacje zostanę DZIADKIEMmaly pisze:A oto efekty łóżkowych igraszek:
http://imageshack.us/phot...515/morka1.jpg/
http://imageshack.us/phot...217/morka2.jpg/
Widać z tego, że następstwa "łóżkowych igraszek" mogą być całkiem różne
FOtkę wrzucę jutro rano bo teraz jestem w robocie. ALe to Mora classic 2 Taka która ma 11cm długą głownię. Teraz ma ok 90mm głowniMały, wrzuć jeszcze fotkę tej mory "na golasa"
Na szczęście moja Zofia ma dopiero 3 lata więc jeszcze jakiś czas nie zostanę dziadkiem Ale co prawda to prawda, Zofia nie jest efektem łóżkowych igraszek... Poczęto ją w naturze icon_twisteddziul pisze:Efekty MOICH łóżkowych igraszek wyglądają nieco inaczej , z tego co wiem mam DWA ... a jeden ostatnio powiadomił mnie że jakoś tak w wakacje zostanę DZIADKIEM
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 16:06 przez maly, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli jeden człowiek coś potrafi , to i ja mogę się tego nauczyć...!
- Marshall
...uległem forumowej modzie, naoglądałem się, naczytałem, napaliłem i nabyłem znanego Towarzysza i Kompana:
[center]
Morakniv Companion
[/center]
Ja na nożach znam się mniej więcej tyle co na procesach życiowych turkucia podjadka ale...
Po naczytaniu się opinii mądrzejszych w temacie ode mnie oraz po połowie dnia spędzonym z tym nożem śmiem twierdzić, że nóż jest świetny!
Chyba najlepszy nóż jaki kiedykolwiek był moją własnością!
Szybciutko streszczając: solidny, dobrze wykonany, ergonomiczny, ostry jak brzytwa!
Jednym słowem, dla mnie: Super!
Więcej zdjęć wrzuciłem tutaj: Morakniv Companion
[center]
Morakniv Companion
[/center]
Ja na nożach znam się mniej więcej tyle co na procesach życiowych turkucia podjadka ale...
Po naczytaniu się opinii mądrzejszych w temacie ode mnie oraz po połowie dnia spędzonym z tym nożem śmiem twierdzić, że nóż jest świetny!
Chyba najlepszy nóż jaki kiedykolwiek był moją własnością!
Szybciutko streszczając: solidny, dobrze wykonany, ergonomiczny, ostry jak brzytwa!
Jednym słowem, dla mnie: Super!
Więcej zdjęć wrzuciłem tutaj: Morakniv Companion
- Marshall
No bardziej pokazałem może...dziul pisze: No i jednak powiedział ... BABA
Dziul, ten nóż jest po prostu tak świetny, wspaniały, cudowny i super, że aż chce się nieść tę radosną nowinę w świat!
Od chwili kiedy go mam moje życie się odmieniło! Nic tylko chciałbym wszystko ciąć, strugać, batonować....
A tak na poważnie, to mam nadzieję, że nauczę się jeszcze poprawnie, dobrze ostrzyć nóż.
Super byłoby gdybym potrafił utrzymywać ostrość tej Mory na podobnym jak w tej chwili poziomie.