SMALEC MADE BY RAJMUND
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Rajmund
- Posty: 51
- Rejestracja: 17 sty 2012, 21:55
- Lokalizacja: Śródziemie
- Tytuł użytkownika: nie pije z byle kim
- Płeć:
SMALEC MADE BY RAJMUND
Ktoś mnie mocno prosił o przepis na ten podobno pyszny smalczyk. Oto więc...
Ok. 1,4 kg ładnego podgardla
Ok. 800g wędzonej słoniny
2-3 duże cebule
2 -3jabłka
5 ząbków czosnku.
kminek mielony, majeranek,suszona zielona pietruszka,
Sól, pieprz,
Odrobina suszonego rozmarynu.
Proporcje słoniny i podgardla możecie sobie zmienić w zależności ile chcecie mieć smalcu
Od podgardla odkroiłem skórę, a resztę posiekałem w kosteczkę wielkości mniej więcej 0,5cm. To samo uczyniłem ze słoniną. No i teraz do gara i wytapiamy na bardzo małym ogniu. To trochę potrwa, zależy od ilości – u mnie to było ok. 2 godzin zanim tłuszcz się wytopił a skraweczki zaczęły być ładnie zrumienione. Oczywiście należy to mieszać co jakiś czas. Po tym czasie posiekałem Morą drobno cebulę i czosnek i wsypałem do smalcu, następnie obrałem Opinelem jabłka, wyciągnąłem gniazda nasienne i posiekałem w miarę drobną kosteczkę. No i do smalcu. Sól [ok. łyżeczki], trzy duże szczypty majeranku, kminku mielonego też kilka szczypt, pieprz i odrobina suszonego rozmarynu, pietruszka to już taka trochę fantazja.
Kiedy cebula zacznie się szklić a jabłka rozpadać wyłączamy ogień. Czekamy aż troszkę przestygnie, rozlewamy do słoiczków, czy tam pojemniczków w których smalec chcemy trzymać i odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Przy robieniu smalcu bardzo ważne jest, żeby uzbroić się w cierpliwość i robić go cały czas na dosyć małym ogniu, nawet kiedy smalec się już wytopi, to przy dorzucaniu cebulki i przypraw niech ledwo mruga – chcemy, żeby cebulka się zeszkliła i oddała swój smak, a nie się spaliła.
Szczególnie jeśli chcemy mieć naprawdę dobry smalec, taki jak ten.
TYTUŁ TEMATU EDYTOWANY NA SKUTEK SUGESTII ADMINA któremu życzę smacznego
Ok. 1,4 kg ładnego podgardla
Ok. 800g wędzonej słoniny
2-3 duże cebule
2 -3jabłka
5 ząbków czosnku.
kminek mielony, majeranek,suszona zielona pietruszka,
Sól, pieprz,
Odrobina suszonego rozmarynu.
Proporcje słoniny i podgardla możecie sobie zmienić w zależności ile chcecie mieć smalcu
Od podgardla odkroiłem skórę, a resztę posiekałem w kosteczkę wielkości mniej więcej 0,5cm. To samo uczyniłem ze słoniną. No i teraz do gara i wytapiamy na bardzo małym ogniu. To trochę potrwa, zależy od ilości – u mnie to było ok. 2 godzin zanim tłuszcz się wytopił a skraweczki zaczęły być ładnie zrumienione. Oczywiście należy to mieszać co jakiś czas. Po tym czasie posiekałem Morą drobno cebulę i czosnek i wsypałem do smalcu, następnie obrałem Opinelem jabłka, wyciągnąłem gniazda nasienne i posiekałem w miarę drobną kosteczkę. No i do smalcu. Sól [ok. łyżeczki], trzy duże szczypty majeranku, kminku mielonego też kilka szczypt, pieprz i odrobina suszonego rozmarynu, pietruszka to już taka trochę fantazja.
Kiedy cebula zacznie się szklić a jabłka rozpadać wyłączamy ogień. Czekamy aż troszkę przestygnie, rozlewamy do słoiczków, czy tam pojemniczków w których smalec chcemy trzymać i odstawiamy do całkowitego schłodzenia. Przy robieniu smalcu bardzo ważne jest, żeby uzbroić się w cierpliwość i robić go cały czas na dosyć małym ogniu, nawet kiedy smalec się już wytopi, to przy dorzucaniu cebulki i przypraw niech ledwo mruga – chcemy, żeby cebulka się zeszkliła i oddała swój smak, a nie się spaliła.
Szczególnie jeśli chcemy mieć naprawdę dobry smalec, taki jak ten.
TYTUŁ TEMATU EDYTOWANY NA SKUTEK SUGESTII ADMINA któremu życzę smacznego
Ostatnio zmieniony 21 lis 2012, 22:00 przez Rajmund, łącznie zmieniany 2 razy.
w górach jest wszystko co kocham
- Abscessus Perianalis
- Posty: 919
- Rejestracja: 24 mar 2010, 06:38
- Lokalizacja: CK / Wa-wa
- Gadu Gadu: 1505060
- Tytuł użytkownika: Dziki Dzik
- Płeć:
Nazwa tematu wskazuje na to, jakby rzeczony smalec miał być robiony w Tobie, co wydaje mi się mocno niepokojące.. Jednak przepis przetestuję - smalczyku nigdy za wiele.
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
- Michal N
- Posty: 1186
- Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
- Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
- Gadu Gadu: 9361862
- Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
- Płeć:
To nie tak, smalec zakosztowaliśmy i żałuj AP, że nie wpadłeś.
Ale fakt może by przenieść do istniejącego tematu o przepisach:
viewtopic.php?t=324
Tak czy siak, lepszego nie jadłem (bez obrazy Miki )
Trza na następnym zlocie zrobić konkurs smalcu.
Ale fakt może by przenieść do istniejącego tematu o przepisach:
viewtopic.php?t=324
Tak czy siak, lepszego nie jadłem (bez obrazy Miki )
Trza na następnym zlocie zrobić konkurs smalcu.
- taki robaczek
- Posty: 212
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 19:49
- Lokalizacja: Zagłębie
- Płeć:
- Marshall
- Posty: 694
- Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
- Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
- Płeć:
- Kontakt:
Tak!
Właśnie tak!
Smalec ten otrzymał wszystkie możliwe nagrody (również publiczności) podczas "Gmła na amelinium czyli spotkanie Siedmiu Wspaniałych" oraz otrzymał - UWAGA - Certyfikat Zaj[...]stości przyznawany przez moją zacną, szacowną osobę!!
Właśnie tak!
Smalec ten otrzymał wszystkie możliwe nagrody (również publiczności) podczas "Gmła na amelinium czyli spotkanie Siedmiu Wspaniałych" oraz otrzymał - UWAGA - Certyfikat Zaj[...]stości przyznawany przez moją zacną, szacowną osobę!!
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- GawroN
- Posty: 649
- Rejestracja: 18 kwie 2012, 20:11
- Lokalizacja: Chorzów / Śląsk
- Gadu Gadu: 1519631
- Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
- Płeć:
Morg - jak czelendż to czelendż - ZGŁASZAM SIĘ DO JURY !!! I ODRAZU MIANUJĘ SIĘ JEJ PRZEWODNICZACYM !!!
Dlaczego ja :
1. nie jadłem tego "podobno" najlepszego smalczyku
2. nie jestem skoligacony z żadnym z 7 Wspaniałych
3. mam predyspozycje gabarytowe do spożycia dużych próbek smalczyku od uczestników czelendżu
4. a przewodniczącym, żeby mieć wpływ na wybór reszty żyri.
Dlaczego ja :
1. nie jadłem tego "podobno" najlepszego smalczyku
2. nie jestem skoligacony z żadnym z 7 Wspaniałych
3. mam predyspozycje gabarytowe do spożycia dużych próbek smalczyku od uczestników czelendżu
4. a przewodniczącym, żeby mieć wpływ na wybór reszty żyri.
Całe życie z wariatami
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
A może tak wędzone podgardle zamiast słoniny wędzonej (jeśli kiełbadron wędzony lub boczek wędzony nie pasuje) - więcej mięsa w mięsie, a mniej tłuszczu i zrób eksperyment z kuminem zamiast kminku - nie jadłem - nie oceniam Twojego wyrobu - tylko rzucam pod uwagę bo dla mnie bardziej aromatyczny
ślepy herbu ślepowron