Kwas chlebowy
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Doczu
- Posty: 1284
- Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
- Lokalizacja: Pinecity
- Tytuł użytkownika: Litewski Cham
- Płeć:
Kwas chlebowy
Jakby ktoś nie wiedział co to, to polecam poczytać:
http://www.sm.fki.pl/kwaschlebowy.htm
Ja generalnie najbardziej lubię kwas chlebowy "Obołoń" z Ukrainy.
Kiedyś robiłem własnym sumptem, ale wyszedł taki sobie, za to bardzo wybuchowy
Ale ni o tym chciałem. W sieci znalazłem kilka linków z ciekawymi przepisami, ale może ktoś ma własny "tajny" sprawdzony na smaczny kwas chlebowy ?
Tak w ogóle sa tu jacyś miłośnicy tegoż napoju ?
http://www.sm.fki.pl/kwaschlebowy.htm
Ja generalnie najbardziej lubię kwas chlebowy "Obołoń" z Ukrainy.
Kiedyś robiłem własnym sumptem, ale wyszedł taki sobie, za to bardzo wybuchowy
Ale ni o tym chciałem. W sieci znalazłem kilka linków z ciekawymi przepisami, ale może ktoś ma własny "tajny" sprawdzony na smaczny kwas chlebowy ?
Tak w ogóle sa tu jacyś miłośnicy tegoż napoju ?
- wolfshadow
- Posty: 1050
- Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
- Lokalizacja: Jaworzno
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
- Płeć:
- Kontakt:
- Doczu
- Posty: 1284
- Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
- Lokalizacja: Pinecity
- Tytuł użytkownika: Litewski Cham
- Płeć:
Ja właśnie dziś rozlałem do butelek w/g tego przepisu.
http://magazyn-kuchnia.pl/blogi/gustana ... eceptury/1
Bez fermentacji już dobrze smakował Liczę, że wyjdzie dobry
[ Dodano: 2013-04-29, 13:57 ]
No i jestem po pierwszej butelce (nie mogłem się doczekać). Jest smaczny, a jeszcze porządnie nie pofermentował Tym razem udało mi się dobrze dobrać proporcje drożdży, aby nie smakował jak zakwas na chleb
http://magazyn-kuchnia.pl/blogi/gustana ... eceptury/1
Bez fermentacji już dobrze smakował Liczę, że wyjdzie dobry
[ Dodano: 2013-04-29, 13:57 ]
No i jestem po pierwszej butelce (nie mogłem się doczekać). Jest smaczny, a jeszcze porządnie nie pofermentował Tym razem udało mi się dobrze dobrać proporcje drożdży, aby nie smakował jak zakwas na chleb
- Marshall
- Posty: 696
- Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
- Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
- Płeć:
- Kontakt:
Heh... Kolejny kuchenny temat do zgłębiania.
Moja Kobiałka się znów wkurzy - nie przepada jak cukruję w kuchni...
Moja Kobiałka się znów wkurzy - nie przepada jak cukruję w kuchni...
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- Marshall
- Posty: 696
- Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
- Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
- Płeć:
- Kontakt:
OK, wczoraj nastawiłem wywar z chleba.
Dziś dodałem porcję wody, cukier, drożdże i sok z cytryny.
Jutro rozlewam do butelek (półtoralitrowe PET i półlitrowe po piwie z kapslem automatem drucikowym - nie wiem jak to się nazywa).
Mam nadzieję, że wyjdzie cacy.
PS - Doczu, degustację pierwszej butelki urządziłeś dobę po rozlaniu?
W co rozlewałeś??
Dziś dodałem porcję wody, cukier, drożdże i sok z cytryny.
Jutro rozlewam do butelek (półtoralitrowe PET i półlitrowe po piwie z kapslem automatem drucikowym - nie wiem jak to się nazywa).
Mam nadzieję, że wyjdzie cacy.
PS - Doczu, degustację pierwszej butelki urządziłeś dobę po rozlaniu?
W co rozlewałeś??
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- Marshall
- Posty: 696
- Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
- Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
- Płeć:
- Kontakt:
Czy "krachla" to jest toto coś, ten automat drut + kapsel z uszczelką?Doczu pisze:(...)
Rozlewałem w półlitrowe butelki z krachlą.
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- Marshall
- Posty: 696
- Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
- Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
- Płeć:
- Kontakt:
Właśnie piję własne "piwko".
Pysznie naturalnie nagazowane, smaczne!
...pycha ale mało smaku ma, przepis zmodyfikuję kolejnym razem...
BYŁO
+ 8 litrów wody
+ chleb (dałem za mało, ok. 400g świeżego, później podrumienionego)
+ cukier 250g
+ drożdże 10g
+ sok z jednej cytryny
BĘDZIE
Po modyfikacji będzie:
+ 8 litrów wody
+ chleb 800g
+ cukier 350g
+ drożdże 10g
+ sok z jednej cytryny
Napój jest świetny, polecam!!
Pysznie naturalnie nagazowane, smaczne!
...pycha ale mało smaku ma, przepis zmodyfikuję kolejnym razem...
BYŁO
+ 8 litrów wody
+ chleb (dałem za mało, ok. 400g świeżego, później podrumienionego)
+ cukier 250g
+ drożdże 10g
+ sok z jednej cytryny
BĘDZIE
Po modyfikacji będzie:
+ 8 litrów wody
+ chleb 800g
+ cukier 350g
+ drożdże 10g
+ sok z jednej cytryny
Napój jest świetny, polecam!!
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- Doczu
- Posty: 1284
- Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
- Lokalizacja: Pinecity
- Tytuł użytkownika: Litewski Cham
- Płeć:
no zdecydowanie za mało chleba dałeś.
Ja dałem ok 250g chleba, 2,5L wody, drożdży na oko (nie więcej niz łyżeczkę płaską) i ok 100g cukru i sok z połówki cytryny.
Uzyskałem 2,5 L napoju o dobrze skomponowanym bukiecie smakowym.
Pijałem różne kwasy chlebowe, w tym oryginalny ukraiński i nieskromnie przyznam, że ten mój, który ostatnio zrobiłem nie odstawał od domasznego ukraińskiego.
Chlebek już czerstwieje na następny kwas (wcześniej robiłem ze świeżego podrumienionego)
P.S.
Nie zapominajcie dorzucić do butelki 2-3 rodzynek. Poprawiają fermentację i dodają fajny łagodny posmaczek.
Ja dałem ok 250g chleba, 2,5L wody, drożdży na oko (nie więcej niz łyżeczkę płaską) i ok 100g cukru i sok z połówki cytryny.
Uzyskałem 2,5 L napoju o dobrze skomponowanym bukiecie smakowym.
Pijałem różne kwasy chlebowe, w tym oryginalny ukraiński i nieskromnie przyznam, że ten mój, który ostatnio zrobiłem nie odstawał od domasznego ukraińskiego.
Chlebek już czerstwieje na następny kwas (wcześniej robiłem ze świeżego podrumienionego)
P.S.
Nie zapominajcie dorzucić do butelki 2-3 rodzynek. Poprawiają fermentację i dodają fajny łagodny posmaczek.
- Doczu
- Posty: 1284
- Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
- Lokalizacja: Pinecity
- Tytuł użytkownika: Litewski Cham
- Płeć:
hmmm... na to pytanie pewnie nie ma precyzyjnej odpowiedzi, bo za dużo zmiennych. Mój stał tydzień (lodówka) i po tygodniu był jeszcze lepszy niż na drugi dzień. Sądzę, że można przyjąć, że taki kwas może stać ok 3 tygodni w lodówce (ok. tyle ważności ma piwo niepasteryzowane, które dofermentowuje w butelkach), ale to tylko takie moje gdybanie.
Poza lodówką trudno powiedzieć, bo ciepły kwas jest mniej smaczny. Ale te 2-3 dni nie powinno mus się nic stać.
Poza lodówką trudno powiedzieć, bo ciepły kwas jest mniej smaczny. Ale te 2-3 dni nie powinno mus się nic stać.
- Marshall
- Posty: 696
- Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
- Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
- Płeć:
- Kontakt:
Ja swój trzymam w piwnicy, przynoszę butelkę do domu, trzymam w lodówce.birken1 pisze:Panowie a ile to może stać? I w lodówce i poza nią.
Z moich rodzinnych doświadczeń wynika że kwas jest dobry:
- przechowywany w piwnicy: 5 - 6 dni
- przechowywany w lodówce: 7 - 10 dni
Później mocno kwaśnieje.
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- Doczu
- Posty: 1284
- Rejestracja: 25 mar 2009, 10:25
- Lokalizacja: Pinecity
- Tytuł użytkownika: Litewski Cham
- Płeć:
na forach historycznych wyczytałem że dobrze przyrządzony kwas (zabutelkowany po ustaniu burzliwej fermentacji) może być w odpowiednich warunkach przechowywany kilka lat.
Tylko ciekawe co to sa te "odpowiednie warunki" Zakładam że stała nie za wysoka temperatura i brak dostępu do światła.
Swoją drogą niebawem biorę się za produkcję z chleba żytniego razowego.
Tylko ciekawe co to sa te "odpowiednie warunki" Zakładam że stała nie za wysoka temperatura i brak dostępu do światła.
Swoją drogą niebawem biorę się za produkcję z chleba żytniego razowego.
- Marshall
- Posty: 696
- Rejestracja: 25 lut 2011, 23:27
- Lokalizacja: Gdańsk, Łomża
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
- Płeć:
- Kontakt:
Ja następny nastawię w przyszłym tygodniu. W sobotę robię chleb, zrobię więcej, jednemu dodam więcej mąki razowej, pozwolę mu się zestarzeć (tak ze 3 dni) i z niego zrobię kwas.
Wcześniej tak jak Ty Doczu zrobiłem ze świeżego, myślę, że ze starego chleba będzie lepszy.
Wcześniej tak jak Ty Doczu zrobiłem ze świeżego, myślę, że ze starego chleba będzie lepszy.
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak