Strona 2 z 3

: 08 lut 2013, 11:47
autor: rumak
Nie mam obecnie ani dykty ani benzyny ekstrakcyjnej ale zostało mi trochę rozpuszczalnika, czym mogę nim przepalić i sprawdzić szczelność?

: 08 lut 2013, 12:08
autor: Q_x
Nie, to nijak nie zadziała, najwyżej spowodujesz pożar i zepsujesz to, co właśnie zrobiłeś.

Wielopaliwowe to masywne monstra są :D

: 08 lut 2013, 13:35
autor: rumak
A co będzie lepszym paliwem dykta czy benzyna ekstrakcyjna? Bo gdzieś wyczytałem, że w takich kuchenkach benzyna ma lepsze spalanie.

: 08 lut 2013, 13:43
autor: birken1
rumak, wszystko już było poczytaj. Na benzynie to będziesz miał płomień na pół metra.
A co do waty to ja nie widzę najmniejszego sensu. Jedyne co gwarantuje to permanentny smród.
Producenci niektórych denaturatów to się powinni wziąć za produkcje perfum. Trwałość pierwsza klasa :roll:

: 08 lut 2013, 13:46
autor: Q_x
Teraz ptanie: Rumak, w jakich kuchenkach? Była ostatnio mowa o trzech różnych konstrukcjach i są trzy różne odpowiedzi.
Mamy letki offtop (samoprężne kuchenki wielopaliwowe faktycznie lepiej chodza na benzynie), dyskusję obok tematu (palnik czysto spalający izopropanol, który jakoś dałoby się dostosować do spalania benzyny ekstrakcyjnej) i dyskusję w temacie (penny stove, który jak się do niego naleje benzyny, w najlepszm wypadku zamieni się w kulę ognia).

Jeżeli czytałeś gdzieś, że penny stove lepiej chodzi na benzynie, to chyba mamy różne internety icon_twisted icon_twisted icon_twisted

Bonus:

: 08 lut 2013, 13:46
autor: rumak
Okej, dzięki :-)

: 08 lut 2013, 20:00
autor: lukasz_sp
https://picasaweb.google.com/1181619028 ... mg]http://[/img]

W kwestii paliwa do palników spirytusowych:
Etanol 96%
Eter 3%
Aceton 0,48%
Glikol 1%

Dawałem to studentom do czyszczenia kuwet po zajęciach ze spektrofotometrii. Okazało się że ma trochę więcej zastosowań. Spala się genialnie nie ma mowy o kopceniu.
Cena 123PLN ok 8l. Czyli jakieś 15 za litr.

: 09 lut 2013, 23:29
autor: Qasz
Q_x - bo mnie to cholera trapi od dawna, a może ty bedziesz posiadał potrzebną mi odpowiedź, wiec zadam pytanie z opisem sytuacyjnym.

kiedyś, może jakieś 2 lata temu trafiłem kanał you tube gdzie gość zrobił kuchenke na denaturat z puszki po nivei, sprężyny oraz (i tu jest pytanie) z cholera wie czego, co było materiałem który się nie spalał i stanowił knot. Kuchenka ta działała tak że, kiedy otwierał puszke po nivei, sprężyna się rozprężała z zainstalowanym knotem w środku i można było ją odpalić. Fajnym fjuczerem było to że kiedy ta kuchenka weszła w stan pracy to góra knotu tylko dopalała powstałe na dole opary ( knot nie był okrągły, miał kształt klina przewlekanego przez sprężynę).
Wracając do pytania - z czego był knot w takim razie, czyżby jakiś rodzaj maty szklanej?

: 09 lut 2013, 23:49
autor: Q_x
Obstawiam włókno węglowe, "sfilcowane", używane m. in. do produkcji koców spawalniczych. Niestety, nie mogę teraz namierzyć tego filmu, żeby się upewnić (ale też widziałem i pamiętam patent)
Kosztuje toto fortunę :(

: 10 lut 2013, 10:06
autor: Mr.Bogus
Qasz pisze: Wracając do pytania - z czego był knot w takim razie, czyżby jakiś rodzaj maty szklanej?
Takie knoty robi się ze sznura do uszczelniania kuchenek, pieców, kominków - z włókien szklanych - niepalny.

Poszukaj na znanym portalu aukcyjnym: "sznur uszczelniający"

: 10 lut 2013, 22:15
autor: Qasz
Mr.Bogus, szukałem i wiem o co chodzi, tylko to nie było szczeliwo, to wyglądało jak kawałek płótna które paląc się, nie utleniało się.

: 10 lut 2013, 23:17
autor: SmileOn
A ja obstawiam kewlar, i przynajmniej łatwy do dostania. Są w postaci lin, sznurków i płócien.

: 12 lut 2013, 12:18
autor: Q_x
Może jakbyśmy zlokalizowali to oryginalne nagranie to byłoby łatwiej zgadnąć. Włókno węglowe jest czarne, szklane z reguły całkiem jasne, kewlaru jako knota jeszcze nie widziałem.

Bonus, jeszcze ciepłe wideło:

: 12 lut 2013, 12:31
autor: SmileOn
Są liny i sznurki kewlarowe - to tak jak by knot.

: 12 lut 2013, 12:38
autor: Q_x
Wiem, że są, tylko chciałem napisać, że nie widziałem tego "w praniu". Jeżeli już widziałem jakiś sznurek, to najczęściej z włókna szklanego albo po prostu bawełniany.

: 12 lut 2013, 18:37
autor: rumak
Zrobiłem takową kuchenkę, całość uszczelniłem jakimś klejem wysokotemperaturowym, nalałem dyktę firmy Dragon (na naklejce jest napisane 92%) podgrzałem aż całość była ciepła i...nic. Zapala się tylko wlew paliwa i nic po za tym. Nie wiem czy to ma wpływ ale wykonałem ok. 23 otworów wentylacyjnych w palniku.

: 12 lut 2013, 18:44
autor: Marshall
Oblej ją naokoło dyktą, podpal całość, załapie.

: 12 lut 2013, 18:46
autor: Q_x
Rumak, 92% czego? Gdzie są te otwory - na bocznej krawędzi, czy na górnej? Prymowanie nie pomaga (to, co Marshall pisał - tylko z umiarem tej dykty)? (penny stove to naprawdę nie jest dobry projekt palnika do zrobienia na początek) :591: :591:

: 12 lut 2013, 18:59
autor: rumak
Zrobiłem kontrolowany test: położyłem palnik na największy palnik na kuchence gazowej w domu, pogrzałem aż zawrzało i wtedy odpaliło ale gdy ją zgasiłem i przeniosłem na balkon to już nie odpaliła. Właśnie przeczytałem skład: 92% Etanol.
Wylałem trochę tej dykty na balkon ale nie chciała się zapalić od zapalniczki (WTF?!)

: 12 lut 2013, 19:04
autor: Q_x
W temperaturach koło 0C alkohol jest praktycznie niepalny. Terenowe rozwiązanie jest bardzo proste, małą butelkę nosi się w wewnętrznej kieszeni, kiedy trzeba nalewa się paliwa do palnika i natychmiast podpala.

Denaturat Dragon, o ile kojarzę: zapach acetonu, masa sadzy.

: 12 lut 2013, 19:08
autor: rumak

: 12 lut 2013, 19:15
autor: Q_x
Jedyny pomysł, jaki mam, to nalać paliwa i spróbować zagotować wodę w jakimś garnku. Może garnek (i osłona, jak masz) odbije część ciepła i palnik w jakimś momencie "zaskoczy". Jak masz możliwość, pokombinuj z wysokością podstawy, spód garnka powinien być chyba w okolicach 3 cm od górnej krawędzi palnika (o ile mi się nic nie pokićkało). Naprawdę nie chcę się ciągle zżymać na te kuchenki, ale możesz zerknąć na zenstoves.net, mają tam całą masę różniastych projektów, a nuż coś Ci podejdzie, albo zobaczysz co można zrobić inaczej/lepiej.

: 12 lut 2013, 19:19
autor: rumak
Najbardziej dziwi mnie fakt, że nie odpalała nawet gdy ją podgrzewałem a potem gdy alkohol był prawie wrzący. Jak będę miał chwilę czasu to zrobię nową (to już chyba z 5-ta;)) z mniejszą ilością dysz bo może przez ich zbyt dużą ilość uciekają opary.

: 12 lut 2013, 19:21
autor: Q_x
Nie chodzi o uciekające opary, tylko o to w jakim stopniu kuchenka sama się podgrzewa, o cieplne sprzężenie zwrotne.
"Klasyczny" penny stove ma górną część wetkniętą w dolną odwrotnie, tzn. górną w dolną, z wystającm "kołnierzem", żeby sam siebie bardziej nagrzewał.

: 12 lut 2013, 19:25
autor: rumak
Paliwo jest okej do tej kuchenki? Może zmniejszyć jej wymiary?