Strona 2 z 2

: 14 kwie 2009, 14:02
autor: Bukaj
ESBITA kostka waży chyba 4g, a te okrągłe są duże (20g) i małe(5g). To które się dłużej pali nie musi być lepsze... Ważniejsza jest temperatura! Bo możesz gotować i na podgrzewaczu, który się długo pali a ma o wiele mniejszą temperaturę od paliwa stałego...

Tak jak pisałem wyżej... Jeśli w weekend będzie okazja, przetestujemy z kolegą, które paliwo jest bardziej wydajne. Wyniki opublikuje w tym temacie.

A co do własnoręcznie zrobionej kuchenki... wystarczy jedna blaszka ;)

: 14 kwie 2009, 14:29
autor: Fredi
Doczu: rozważamy to akurat tylko w sytuacji domowego zacisza ;).
a czy to niewygodne, zwazywszy ze do srodka tego pudeleczka wchodzi 6 tabletek, to na jeden posilek, gora na zagotowanie dwoch herbat wystarczy, wiec nie tak zle jak ktos latem na weekend wypada i chce tylko na szybko w kubeczku herbate zagotowac do konserwy :)

: 16 kwie 2009, 15:09
autor: Frunan
Równie dobrze możesz nad zippo podgrzać, bo ogień długo trzyma, a paliwo nie jest drogie.

: 16 kwie 2009, 19:59
autor: Fredi
Frunan.....minus za przesadę.....plus za inwencję twórczą ;)

: 17 kwie 2009, 21:58
autor: Frunan
no, no - dzięki ;]

: 19 kwie 2009, 19:58
autor: Brodkes
Co więcej, te okrągłe jest polskie używając go wspieramy naszą gospodarkę P Ale przede wszystkim jest tańsze i podobnie wydajne (nie sprawdzałem wydajności). Możliwe, że w przyszły weekend będzie okazja to przetestuje- kolega ma oryginalną kuchenkę i paliwko.
I co przetestowaliście?

: 20 kwie 2009, 12:46
autor: Bukaj
Niestety nie wypalił wypad do lasu (dwu dniowe ćwiczenia z taktyki zielonej, ogólnie taki patrol). Nie wiem kiedy będzie kolejna okazja... Postaram się coś wykombinować :)

: 20 kwie 2009, 13:54
autor: egzor
Używam tych polskich kostek i można sobie tak w przybliżeniu przyjąć, że duża pastylka stacza na zagotowanie około 1 litra wody, przy bezwietrznej pogodzie i temperaturze otoczenia około 18-20 stopni Celsjusza. Kiedyś nawet udało mi się zrobić na dwóch kostkach jajecznicę z sześciu jaj + cebula.
Podpałki do grilla (te białe kostki) bardzo śmierdzą przy paleniu (zapach podobny do pasty do butów).
W latach osiemdziesiątych to była jedną z dwóch "łatwo dostępnych" kuchenek turystycznych. Polska nazwa kostek to "Paliwo Turystyczne&". Link do producenta tych kostek: http://www.wojkom.pl/asortyment.html

: 20 kwie 2009, 14:55
autor: Brodkes
Kupiłem sobie polskiego esbita i paliwo okrągłe i sprawdziłem je: :) ;-)

Zalety:
1.Nie śmierdzi. :mrgreen:
2.Nie ma dymu. :mrgreen:
3.sprawdzałem i rzeczywiście pali się okolo 20 min. :mrgreen:
4.Zagotowałem pół litra wody w 10 min. :mrgreen:

Wady:
1.Jak się wypali to trzeba wyczyścić bo wtedy esbit jest okopcony :-(

: 20 kwie 2009, 20:23
autor: Doczu
coś dla wielbicieli kuchenek na paliwo stałe,
Prawie jak jetboil :)
http://www.allegro.pl/item615467047.html

: 21 kwie 2009, 13:08
autor: Brodkes
Według mnie troche drogie jak na esbita :-/
ja mam polskiego za 8 zł i wchodzą mi tam 4 kostki :mrgreen: