Jej owoce najlepiej smakują po pierwszych przymrozkach a możemy je znaleźć przez całą zimę. Są one bardzo przydatne w zimowej diecie, ponieważ zawierają m.in. witaminę B,C, beta-karoten, wapń, magnez i potas. Mają właściwości przeciwbiegunkowe, niszczą bakterie w przewodzie pokarmowym, hamują krwawienia i działają przeciwzapalnie.
Problemem może być spożywanie świeżo zerwanych śliwek ze względu na cierpki smak spowodowany obecnością tanin i kwasu jabłkowego.
Aby te substancje ulotniły się, należy śliweczki rozbić na miazgę. Ja posłużyłem się drewnianym tłuczkiem (wykonanym tego samego dnia z gałęzi leszczyny) i moim turystycznym garnkiem.
Po rozbiciu na prawie jednolitą masę czeka nas dość żmudne zajęcie oddzielania miąższu od pestek.
Gdy już to zrobimy, można zacząć formować placki grubości ok. 1cm i średnicy 5cm. Tak wykonane porcje układamy na ruszcie. Można go wykonać samemu np. z kijków leszczynowych, kilku witek wierzbowych, jednej grubszej gałęzi, która posłuży za ramę, oraz 3 rozwidlonych patyków, które to będą stojakiem.
Podczas pieczenia (lub suszenia, jak kto woli) tarniny należy pilnować, aby płomień ogniska znajdował się nie bliżej niż kilka cm od naszej konstrukcji.
Tarninę w formie ususzonych placków możemy przechowywać bardzo długo. Można je spożyć w postaci przekąski, można też wykonać z nich świetną herbatkę.
Sposób przygotowania tarniny do spożycia zaczerpnąłem z książki wybitnego znawcy survivalu i bushcraftu Raya Mearsa pt. „Wild Food”.
Placuszki z tarniny
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Jackus
- Posty: 34
- Rejestracja: 09 kwie 2010, 14:06
- Lokalizacja: Złotoryja
- Gadu Gadu: 1833112
- Płeć:
- Kontakt:
Placuszki z tarniny
Fan Gór i Pogórza Kaczawskiego
- Hillwalker
- Posty: 271
- Rejestracja: 03 wrz 2009, 09:10
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Płeć:
- Jackus
- Posty: 34
- Rejestracja: 09 kwie 2010, 14:06
- Lokalizacja: Złotoryja
- Gadu Gadu: 1833112
- Płeć:
- Kontakt:
Spróbuj. Możesz polubić. U mnie np smak tarniny zakodował się w mózgu w taki sposób że gdy świeży owoc drażni mój język, wiem że jestem na łonie natury. Tarnina, jak to tarnina - cierpka jest jak cholera. Po takiej obróbce smakuje lepiej. Ale jeśli i tak komuś nie pasuje smak, to dobrze jest ją mieszać z innymi, słodszymi owocami. A w warunkach mniej bushcraftowych możnaby np z cukrem...
Fan Gór i Pogórza Kaczawskiego