Bluszczyk kurdybanek
: 17 maja 2012, 08:30
Frittata (tortilla) z bluszczykiem - a po naszemu chłopski omlet!
4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki,
pół szklanki usiekanych liści bluszczyka kurdybanka,
1 spora cebula,
100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku,
4 jajka,
sól, pieprz.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, a bekon (boczek) w kostkę. Dużą patelnię rozgrzać, usmażyć na niej bekon, dodać cebulę i chwilę smażyć mieszając, po czym dodać plastry ziemniaków i smażyć 4 - 5 minut. Jajka rozkłócić z usiekanym bluszczykiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię, przykryć i smażyć aż się jajka zetną. Zsunąć na talerz, obrócić i dosmażyć z drugiej strony. Można dodać trochę żółtego sera (startego) do masy.
Pyszna z sałatką z pomidorów z cebulą.
4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki,
pół szklanki usiekanych liści bluszczyka kurdybanka,
1 spora cebula,
100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku,
4 jajka,
sól, pieprz.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, a bekon (boczek) w kostkę. Dużą patelnię rozgrzać, usmażyć na niej bekon, dodać cebulę i chwilę smażyć mieszając, po czym dodać plastry ziemniaków i smażyć 4 - 5 minut. Jajka rozkłócić z usiekanym bluszczykiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię, przykryć i smażyć aż się jajka zetną. Zsunąć na talerz, obrócić i dosmażyć z drugiej strony. Można dodać trochę żółtego sera (startego) do masy.
Pyszna z sałatką z pomidorów z cebulą.