Strona 1 z 1

Bluszczyk kurdybanek

: 17 maja 2012, 08:30
autor: acia1065
Frittata (tortilla) z bluszczykiem - a po naszemu chłopski omlet!
4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki,
pół szklanki usiekanych liści bluszczyka kurdybanka,
1 spora cebula,
100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku,
4 jajka,
sól, pieprz.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, a bekon (boczek) w kostkę. Dużą patelnię rozgrzać, usmażyć na niej bekon, dodać cebulę i chwilę smażyć mieszając, po czym dodać plastry ziemniaków i smażyć 4 - 5 minut. Jajka rozkłócić z usiekanym bluszczykiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię, przykryć i smażyć aż się jajka zetną. Zsunąć na talerz, obrócić i dosmażyć z drugiej strony. Można dodać trochę żółtego sera (startego) do masy.
Pyszna z sałatką z pomidorów z cebulą.

: 17 maja 2012, 10:27
autor: Młody
Warto napisać, że przepis pochodzi ze strony

http://www.potrawyregionalne.pl/279,211 ... BANEK_.htm :!:

Czy pani Hanna Szymanderska wie o rozpowszechnianiu ? :evil:

Ktoś juz chyba Ci zwracał na to uwagę :!:

: 17 maja 2012, 10:42
autor: acia1065
Młody pisze:Warto napisać, że przepis pochodzi ze strony

http://www.potrawyregionalne.pl/279,211 ... BANEK_.htm :!:

Czy pani Hanna Szymanderska wie o rozpowszechnianiu ? :evil:

Ktoś juz chyba Ci zwracał na to uwagę :!:
Omlety robię z różnymi dodatkami, frittatę nauczyłam się robić w czasie pobytu we Włoszech, dodają starty parmezan i dodatki ziołowe; z ziemniakami to odmiana hiszpańska - równie pyszna, ja w domu robiłam z bluszczykiem, czosnkiem niedźwiedzim, podagrycznikiem, szczypiorkiem albo z podsmażoną cebulką. w wersji na bogato oprócz różnych ziół dodaję pomidor, groszek, ser, itp.
Taka frittata to jakby przegląd lodówki albo plecaka!
Miło mi,że taki autorytet jak Pani Szymanderska ma podobne przepisy - mam zresztą wszystkie jej książki!

[ Dodano: 2012-05-17, 10:45 ]
Młody pisze:Warto napisać, że przepis pochodzi ze strony

http://www.potrawyregionalne.pl/279,211 ... BANEK_.htm :!:

Czy pani Hanna Szymanderska wie o rozpowszechnianiu ? :evil:

Ktoś juz chyba Ci zwracał na to uwagę :!:
Miło mi, że osoba 12 - letnia ma taką wiedzę, pozdrawiam

: 17 maja 2012, 10:58
autor: SmileOn
Hehe, ktoś tu nie przeglądał tematu zlotowego.
https://lh3.googleusercontent.com/-ISQo ... 777454.png
Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane :D

: 17 maja 2012, 11:11
autor: Marshall
SmileOn pisze:Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane
Ale Młody naprawdę wygląda bardzo młodo. Na powyższym zdjęciu również. :)

: 17 maja 2012, 11:23
autor: SmileOn
Marshall pisze:
SmileOn pisze:Młody - to już zdaje się nie pierwsza osoba bierze na serio Twoje dane
Ale Młody naprawdę wygląda bardzo młodo. Na powyższym zdjęciu również. :)


Ale raczej nie na 12.

: 17 maja 2012, 11:44
autor: Młody
4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki, pół szklanki usiekanych liści bluszczyka kurdybanka, 1 spora cebula, 100 g bekonu lub chudego wędzonego boczku, 4 jajka, sól, pieprz.
Cebulę i ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry a bekon w kostkę. Dużą patelnie rozgrzać usmażyć na niej bekon, dodać cebule i chwile smażyć mieszając, po czym dodać plastry ziemniaków i smażyć 4-5 minut. Jajka rozkłócić z usiekanym bluszczykiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię, przykryć i smażyć aż się jajka zetną.


Sory, ale to jest iście zerżnięte z tej strony, więc nie pisz, że to podobny przepis. Chyba tylko ślepy nie zauważy braku różnicy w proporcjach, wykonaniu. To, że dopisałaś 3 zdania, nie oznacza, że nie należy umieścić faktycznego autora/ odnośnika skąd zostały zaczerpnięte informacje.

Równie dobrze mógłbym dopisać 22 wers w epilogu Apokalipsy Św Jana, i napisać, że Biblia Tysiąclecia jest moimi prywatnymi zapiskami :lol:, może tylko nieco podobnymi :mrgreen:

A wiek, cóż. Nie ocenia się ludzi po informacjach zawartych w profilu. Kto zna, ten wie, proste.

: 22 kwie 2016, 07:34
autor: acia1065
6 jajek
4 ziemniaki średniej wielkości
1/2 szklanki posiekanego bluszczyku
2 cebule
ok. 3/4 szkl. oliwy albo oleju
do smaku: sól, pieprz świeżo mielony, przyprawa ognista
podobne?
a to http://smacznapyza.blogspot.com/2012/05 ... choma.html
może jeszcze coś z książek?? np . p. Gumowskiej?
A tak na marginesie profil to dla mnie szczere informacje, jak ktoś kłamie to.... we wszystkim, nie tylko w latach :oops:

[ Dodano: 2016-04-22, 07:34 ]
Polecam zupę ziemniaczaną z dodatkiem bluszczyku. Bardzo smaczna!