Strona 1 z 1
Gruszki
: 10 paź 2013, 23:11
autor: Tanto
Ma ktoś prosty, smaczny przepis na przetwór z gruszek? Trochę narwałem* i tak sobie myślę że zanim je zjem, to warto było by zrobić jakiegoś smakołyka na zimę.
* ... o mało nie przypłaciłem tego zdrowiem bo zarwał się pode mną dach i poleciałem w dół. Nie mam już nastu lat i ~50 kg wagi :-/
Re: Gruszki
: 10 paź 2013, 23:24
autor: niszka
Tanto pisze:
* ... o mało nie przypłaciłem tego zdrowiem
no to w takim razie przepis musi być wyjątkowy

chociaż jak dla mnie to gruszki są najlepsze na świeżo

: 10 paź 2013, 23:42
autor: thrackan
Tanto, jak na razie udało mi się wykombinować coś w rodzaju konfitury sprawdzającej się jako nadzienie do naleśników w śmietanie. Gruszki obrane i pozbawione gniazd nasiennych posiekałem na kostki 1x1cm, wrzuciłem na patelnię i smażyłem około 30-40min z dodatkiem łyżki stołowej cukru na ok 6-7 gruszek. Potem wprost do naleśnika albo do słoja celem pasteryzacji. Mało wyszukane, ale IMO dobre.

: 11 paź 2013, 03:25
autor: acia1065
Kompocik a potem z sosem waniliowym... Mniam! A jak nie to polecam
gruszki
: 11 paź 2013, 17:02
autor: hejtyniety
Wycisnąć sok! A z soku to już można i fermentację i syrop do herbat i co tam dusza zapragnie

Osobiście stawiałbym na coś nietypowego, na przykład cydr na gruszkach

: 11 paź 2013, 20:55
autor: Tanto
Ma być nietypowe (w innym przypadku bym wam głowy nie zawracał), ale ma to być dla mnie do skonsumowania, a wiesz że z procentów to ja tylko piwo i 'francuskoje szamanskoje'.
: 12 paź 2013, 09:55
autor: hejtyniety
no to cydr gruszkowy - masz i nietypowo i voltarz zbliżony do piwka

: 12 paź 2013, 14:23
autor: cudak
W zeszłym roku, nazbierałem dzikich gruszek. Całe owoce przepuściłem przez sokowirówkę ( większość miąższu przeszła przez sito, a w pojemniku na odpady, pozostały same pestki i gniazda nasienne). Powstały mus zagotowałem i dodałem galaretki agrestowej na agarze. Dżemik wyszedł pierwszoklasowy - aksamitny i słodziutki. Rodzinka i znajomi pożerali go, z taką zawziętością, że aż im się uszy trzęsły

Polecam.
: 10 lis 2013, 23:40
autor: Annael9
Dzięki
cudak przyda mi się ten przepis. Niedaleko rośnie dzika grusza, zastanawiałam się, co można z tego zrobić. Potrzebne mi są najprostsze przepisy. Myślę, że to będzie dobre. Dostałam kilka gruszek typu ulęgałkowego. Ususzyłam je. Gruszki dość dobrze się suszą. Nadają się na kompot zimą. Niektórzy wypijają sam płyn, ale ja zjadałam też wygotowane słodkawe owoce. To przyjemny napój na zimowy wieczór zwłaszcza dla tych, którzy nie preferują procentów
