Suszarka do grzybów i owoców.
Ja aktualnie posiadam taki model -
http://www.neo24.pl/?p=mpm_product_msg_02
Duża ilość przeźroczystych sitek, 3 stopnie nawiewu gorącego powietrza.
Suszyłem w nim mięso na jerky, ozdoby choinkowe, warzywko, pastiły, czosnek w płatkach, zioła.
Przepis na jerky jest wyżej.
Ozdoby choinkowe / krążki zapachowe :
Składniki :
- cytryny
- lemonki
- pomarańcze
- grejfruty
Pokroić w plastry około 1cm, suszyć na najniższym biegu około 12h, wysuszone plastry zamknąć szczelnie w szklanym słoju. Mimo wysuszenia zapach jest dosyć intensywny i utrzymuje się długo.
Warzywko wersja eko :
Por, seler, cebula, marchew, pietruszka, seler, cebulę pokroić w cienkie plastry suszyć. Wysuszone zmielić w blenderze na proszek lub gradację wyżej. Przechowywać w szklanym słoju. Doskonały dodatek do zup, sosów, generalnie do wszystkiego.
Pastiła ( owocowe toffi ) :
Dla przykładu podam wersję z morelami, ale robiłem też z gruszek, jabłek, śliwek. Morele wypestkować,
zmielić na papkę w blenderze. Ogólnie cukru nie powinno się dodawać ewentualnie małe ilości, no ale co kto lubi. Owocową papkę gotujemy na jak najmniejszym ogniu żeby ją maksymalnie zredukować.
Do suszarki docinamy sobie pergamin/papier do pieczenia, pastiła powinna mieć konsystencję dżemu.
Smarujemy pergamin warstwą około 2-3mm, suszymy. Gotową pastiłłe odklejamy od pergaminu, powinna przypominać twarde toffi, przechowywać w szklanym słoju.