Kuskus i co dalej?

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Bubel
Posty: 556
Rejestracja: 08 wrz 2011, 16:20
Lokalizacja: Łódź
Gadu Gadu: 729611
Płeć:

Post autor: Bubel »

czemu suszone? jak zalewasz to ciągnie wilgoć i jest mokre :P
Awatar użytkownika
kamykus
Posty: 700
Rejestracja: 25 gru 2011, 19:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Tytuł użytkownika: Leśny Dziad
Płeć:

Post autor: kamykus »

Kuźwa nie wiem, jak swoje suszone zalewałem to było konsystencji gumowej obwódki po drucie miedzianym :-|
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
Awatar użytkownika
Bubel
Posty: 556
Rejestracja: 08 wrz 2011, 16:20
Lokalizacja: Łódź
Gadu Gadu: 729611
Płeć:

Post autor: Bubel »

miałeś 3 w 1! w myśl znanej reklamy: jedz pij żuj!
a poważnie: może racja i samo zalanie to mało... musiałbyś pogotowac chwilę :/
Awatar użytkownika
kamykus
Posty: 700
Rejestracja: 25 gru 2011, 19:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Tytuł użytkownika: Leśny Dziad
Płeć:

Post autor: kamykus »

Tylko zalewałem, mój tęgi umysł nie wpadł na to by to podgotować :shock:
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
Awatar użytkownika
Zirkau
Posty: 1972
Rejestracja: 29 maja 2010, 09:38
Lokalizacja: Zirkau
Płeć:

Post autor: Zirkau »

A dlaczego nie chcesz traktować kuskus na równi za makaranem? Dodatki, sosy można te same. Przy czym kuskus na słodko jest beeeee :D (w przeciwieństwie do makaronu).

Suszone mięso: Yerky czy Peminkan (zmielony Yerky :) ), dorzucone do sosu nie jest już "suszonym".

Polska sucha, kabanosy to przecież też suszone mięso.

Konserwa z biedronki "gulasz angielski" - jest świetna na ognisko, pieczona itp. a na zimno też dobra. (turystyczna ma więcej kalorii a więc smalcu).
Awatar użytkownika
ArturZ
Posty: 151
Rejestracja: 21 sty 2012, 01:34
Lokalizacja: Kurpie
Tytuł użytkownika: Przechadzający się
Kontakt:

Post autor: ArturZ »

A na deser kuskus z wiórkami kokosowymi, albo same wiórki.
Awatar użytkownika
Dźwiedź
Posty: 690
Rejestracja: 22 wrz 2013, 21:25
Lokalizacja: GoldenCity
Tytuł użytkownika: brat cebka
Płeć:

Post autor: Dźwiedź »

Zirkau pisze:... kuskus na słodko jest beeeee ...
Kiedyś jako deserek na zlocie Bushcrafta zrobiłem :

Kubek bakalii z dodatkiem suszonych śliwek i moreli.
Odrobina pieprzu i papryki !
około litra wody
i całość zagotować, można dodać cukru lub miodu dla smaku
Odstawić z ognia
Poczym dosypać kuskus, około 3/4 kubka - ilość dobrać tak by było niczym weddyjska halawa (b. gęsta kasza manna ), pamiętając że chwilę naciąga - przestać dosypywać jak się wydaje że trzeba jeszcze troszkę.

Powyższe proporcje to tak na 3-4 osoby. ( kubek miał około 0,4 l )

Oczywiście jak kto nie lubi kuchni indyjskiej to nie będzie mu smakowało.
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
Bartosz
Posty: 85
Rejestracja: 27 sie 2007, 19:25
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć:

Post autor: Bartosz »

Do kuskusa stosuję suszoną włoszczyznę (nie znalazłem jeszcze innych suszonych warzyw) - w oszołomie i tesco na pewno dostaniesz. Do tego sos (knorr lub inny) do krótkiego gotowania (1-3min), najczęściej 0,5 saszetki do porcji obiadowej. Przyprawy wedle uznania (warto dodać więcej soli, bo się w końcu traci na szlaku :) ). Dodatkowo oliwa z oliwek (kupuję małą butelkę plastikową 0,25-0,3l i w tym noszę). Dobowa ilość wedle uznania.
Mięso - kabanosy szczelnie pakowane (można nosić bez obawy, że się popsują) lub yerky. Polecam to ostatnie choć drogie :(
Kuskus można zastąpić makaronem nudle (trochę więcej go potrzeba i więcej miejsca zajmuje).
Kuskus z sosem, włoszczyzną i przyprawami mieszam i pakuję do woreczków przed wyjściem. Mięso oddzielnie.
Całość wystarczy zalać wrzątkiem i poczekać około 2-3min.
Awatar użytkownika
Bubel
Posty: 556
Rejestracja: 08 wrz 2011, 16:20
Lokalizacja: Łódź
Gadu Gadu: 729611
Płeć:

Post autor: Bubel »

jakiś czas temu wspominałem że wyszedł ULTRAmały olej Kujawki. sprzedawany jest w saszetkach po 50 ml. Dodatkowo wzbogacony jest ziołami.
Awatar użytkownika
Dźwiedź
Posty: 690
Rejestracja: 22 wrz 2013, 21:25
Lokalizacja: GoldenCity
Tytuł użytkownika: brat cebka
Płeć:

Post autor: Dźwiedź »

do dostania w Tesco, używałem, jest ok.
BUK, HUMOR i DZICZYZNA
Awatar użytkownika
kamykus
Posty: 700
Rejestracja: 25 gru 2011, 19:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Tytuł użytkownika: Leśny Dziad
Płeć:

Post autor: kamykus »

Poluję na ten olej od 2 miesięcy Ino o nim mi mówił jak byliśmy w górach, nigdzie nie mogę go dostać, ani w osiedlowych sklepikach ani w marketach, a znajomy kupuje na wiosce mającej 40 mieszkańców. :evil:

PS: W tesco też nie mają, żadnym z 5 w Bielsku :mrgreen:
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
Awatar użytkownika
Bubel
Posty: 556
Rejestracja: 08 wrz 2011, 16:20
Lokalizacja: Łódź
Gadu Gadu: 729611
Płeć:

Post autor: Bubel »

kamykus pisze: PS: W tesco też nie mają, żadnym z 5 w Bielsku :mrgreen:
To może spróbuj w Białej? :P
Awatar użytkownika
kubush
Posty: 285
Rejestracja: 16 lut 2012, 21:11
Lokalizacja: Silesia
Gadu Gadu: 25553
Płeć:

Post autor: kubush »

Ja zamiast saszetek z olejem używam buteleczkę po kwasku cytrynowym, którą napełniam sobie przed wypadem, no i nie generuję dodatkowego śmiecia :-)
Awatar użytkownika
Predator
Posty: 107
Rejestracja: 23 kwie 2013, 21:57
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Predator »

Polecam kuskus + tuńczyk w oleju z puszki + mini ketchup z maca.

Ewentualnie kuskus + sałatka z łososiem z puszki z Biedy americana lub mexicana.
http://ludzkietropy.pl/ - relacje z moich wypraw i nie tylko
Awatar użytkownika
kamykus
Posty: 700
Rejestracja: 25 gru 2011, 19:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Tytuł użytkownika: Leśny Dziad
Płeć:

Post autor: kamykus »

20 puszek to potężna waga, jak pisałem. Nie ma opcji bym na ten wypad wziął jakąkolwiek puszkę. To będą góry, z większymi podejściami niż w Tatrach...
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
Awatar użytkownika
Tresor
Posty: 699
Rejestracja: 28 sie 2007, 17:42
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tresor »

Robisz treking w himalaje ?
Awatar użytkownika
kamykus
Posty: 700
Rejestracja: 25 gru 2011, 19:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Tytuł użytkownika: Leśny Dziad
Płeć:

Post autor: kamykus »

Coś w tym stylu icon_twisted
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
Awatar użytkownika
Bubel
Posty: 556
Rejestracja: 08 wrz 2011, 16:20
Lokalizacja: Łódź
Gadu Gadu: 729611
Płeć:

Post autor: Bubel »

idzie śladem Doktora i Gawrona z ich brygadą czeskich szeprów tylko że "na lajcie" więc same szorty i reklamówka z biedry pełna kuskusa
Awatar użytkownika
Joke
Posty: 12
Rejestracja: 18 paź 2014, 20:23
Lokalizacja: Kujawy
Płeć:

Post autor: Joke »

Polecam zamiast puszek na każdy dzień wyprawy takie oto danie z Biedry:

Obrazek

Nie waży dużo, dostępne w 3 smakach, do przygotowania potrzebujesz tylko wody. Można by też już zbierać zapasy, ponieważ dostępne chyba do wyczerpania, a data ważności przekracza 2 lata. ;)
Awatar użytkownika
kubush
Posty: 285
Rejestracja: 16 lut 2012, 21:11
Lokalizacja: Silesia
Gadu Gadu: 25553
Płeć:

Post autor: kubush »

dzisiaj kupiłem jedną paczkę na próbę, dam znać czy zjadliwe
Awatar użytkownika
Joke
Posty: 12
Rejestracja: 18 paź 2014, 20:23
Lokalizacja: Kujawy
Płeć:

Post autor: Joke »

Oczywiście, już jadłam, bardzo smaczne jak na danie z proszku. :-)
Awatar użytkownika
GawroN
Posty: 649
Rejestracja: 18 kwie 2012, 20:11
Lokalizacja: Chorzów / Śląsk
Gadu Gadu: 1519631
Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
Płeć:

Post autor: GawroN »

kubush, i jak ?
Awatar użytkownika
kubush
Posty: 285
Rejestracja: 16 lut 2012, 21:11
Lokalizacja: Silesia
Gadu Gadu: 25553
Płeć:

Post autor: kubush »

test przesunięty na dziś... wczoraj miałem lekkie problemy gastryczne :P
Awatar użytkownika
Tresor
Posty: 699
Rejestracja: 28 sie 2007, 17:42
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tresor »

podobne zalewane dania byly w Tesco
Awatar użytkownika
kubush
Posty: 285
Rejestracja: 16 lut 2012, 21:11
Lokalizacja: Silesia
Gadu Gadu: 25553
Płeć:

Post autor: kubush »

Przetestowałem danie o smaku grzybowym.
Jest zaskakująco dobre i sycące jak na danie za 3zł...
Już wiem co biorę na najbliższy wypad :)
A jutro wykupię zapasy w biedrze :-)
ODPOWIEDZ