Otóż zacząłem się interesować survivalem (nie jakieś mega ekstremalne tylko wyprawy w dzikie tereny, szałasy i poleganie w większości na tym co się znajdzie). Oglądałem sporo materiałów wideo w internecie, bez problemu ludzie śpią, obozują i nawet budują szałasy po lasach. Zaciekawił mnie ten temat lecz jest sporo pytań i wątpliwości. Ja z racji kiepskiego terenu (Śląsk, mieszkam w okolicach Czechowic, nad Bielskiem) gdzie jest sam beton, zakłady i drogi oraz ze względu na spore ograniczenia i zakazy w prawie - trochę mnie to zniechęciło. W zasadzie nic nie wolno, za wszystko mandaty a i w tych czasach ciężko znaleźć jakieś miejsce nie odwiedzane na dłużej. Z jednej strony to dobrze i ich rozumiem, ale dla osób kochających przyrodę i nie robiących syfu i szkód powinno się wydawać jakieś uprawnienia/licencje. Myślałem, że już znalazłem coś dla siebie a tu rzeczywistość momentalnie sprowadza mnie na ziemię i każe o tym zapomnieć.
Nie przeciągając, wyprawy na dzień, noc, ognisko, obóz i zbieranie doświadczenia/uczenie się wszystkiego wokół - to mój cel. Niektóre rzeczy mogą się powtarzać, ale jestem w trakcie czytania (reconnet i też masa innych forów i tematów po kilka nawet więcej stron a z racji, że czasu tracić nie chcę to wolę za jednym razem uderzać z kilku stron. Jedziemy:
1. Jak pisałem wyżej prawo/zakazy. Kompletnie mnie to zniechęca, nie chcę się natknąć na pracowników i płacić mandatów. Czytałem dziesiątki tematów i sposobu nie ma. Albo ryzykujesz albo robisz zgodnie z prawem a wtedy to już nie to co w zamierzeniu (czytałem o wyznaczonych miejscach itd. odpada) Ogień, obóz muszą być. Brak śmiecenia, niszczenia, bezpieczeństwo - wiem co robić, ale pracownikowi nie zawsze będzie można to wytłumaczyć. Chciałbym więc wiedzieć jak wybrać dobre miejsce w lesie/górach, coś gdzie od razu sobie pomyślę "tak to jest to miejsce, tu mnie na pewno nikt nie znajdzie". W jakich godzinach i gdzie można się natknąć na pracowników? Jakieś szczególne sektory, wycinki, sadzenie gdzie pracują/sprawdzają? Można sprawdzić gdzie dokładnie są bazy takich pracowników, leśniczówki itd aby się trzymać z daleka? Na google maps średnio to działa, raz leśnictwo jest a zaraz go nie pokazuje.
2. Jak znaleźć odpowiednie miejsce na np. google maps? Jak poznać czy to las prywatny/państwowy/park/rezerwat czy coś innego i jakie są tam zasady lub szansa na patrol pracowników? Jak duży powinien być taki obszar leśny aby nie było widać ognia/dymu? Obok mnie same małe lasy, jedynie góry Beskid Śląski lub lasy obok miejscowości Kobiór. Wiem, że z dala od dróg itd. czytałem już coś o tym lecz wciąż nie czuję się pewnie w tym temacie. Byłbym wdzięczny za link odpowiedniego miejsca (jako przykład) w moim rejonie najlepiej do 30km, który by się nadał według was - będę mniej więcej wiedzieć jak szukać kolejnych.
3. Jak już mamy i miejsce i obóz, chcemy rozpalić ognisko. Każdy zaleca dopiero o zmroku ze względu na dym itd. Nie ukrywam, chcę móc zapalić również w dzień zwłaszcza jeśli nie jest to wyprawa na noc. Pytanie czy ognisko robimy w dole? Jak je zamaskować, zmniejszyć ryzyko wykrycia przez osoby postronne? Coś czytałem, że pod sosnami lepiej nie palić. Jakie w takim razie powinno być miejsce na obóz z ogniskiem? Dobrze ukryte, gęste, na wzniesieniu czy w dole? Rozejrzeć się czy nie ma zwierząt, gniazd, kopców, coś jeszcze? Na ognisko podczas deszczu jakiś sposób jest? ;D
4. Obóz stoi, ognisko się pali. Co ze zwierzyną? Dziki, wilki, niedźwiedzie itd. niby same nie powinny atakować z tego co czytałem, ale co zrobić jeśli podejdą pod "namiot"? Kleszcze - czytałem, sposobu raczej nie ma oprócz preparatów, które często nie działają.. Długi rękaw, kapelusz, tylko tyle?
5. Burza. Wiemy jak czasem bywa z prognozami, samemu też czasem ciężko jak jest czyste niebo a za chwile nagle wielkie wyładowania. Przykładowo śpimy w górach czy w lesie i budzi nas burza. Co robić? Pozbyć się rzeczy metalowych/elektronicznych, uciec od drzew, ale gdzie i jak to w miarę bezpiecznie przeczekać? A jeśli nie ma polany przed długi odcinek?
6. Czasami wprowadzane są jakieś czasowe.. ograniczenia, zakazy np. zagrożenia pożarowe, chemiczne (chyba) lub jakieś tam inne dla ochrony. Jak można to sprawdzić i gdzie przed wybraniem się w teren? I dodatkowo zapytam, czy znacie jakąś mapę (roboczą, dokładną) aby sobie np. drukować przed każdą wyprawą. Podobno jakiś program był na komputer, który pobierał dane z internetu i tworzył mapę danego regiony czy coś takiego.
Na razie chyba tyle, sporo jeszcze chcę się dowiedzieć i upewnić zanim się wybiorę w teren. Już te kilka dni i wpisy ludzi doświadczonych dostarczyły mi sporo przydatnej wiedzy. Jednak przekazana wiedza doświadczonej osoby to najlepsze źródło. Także będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi, wskazówki i jak to u was wyglądało/wygląda