W połowie zeszłego roku zacząłem testowac nową kuchenkę , po wielu próbach i poszukiwaniu odpowiednich materiałów jesienią zbudowałem swoją wersję Fancy Feast Stove .

Po odpaleniu momentalnie daje duży ale niestabilny płomień.

Po postawieniu naczynia płomień pięknie się stabilizuje i co ważne doskonale się sprawdza na garnkach i kubkach z małą średnicą dna .

W terenie oczywiście koniecznie osłona , fotka robiona przy b.silnym wietrze .

Materiały potrzebne do budowy ,koszt 1 kuchenki ok. 15 zł.
Jeżeli dołożymy 10 zł. i dokupimy jeszcze dwa op.po 4szt. knotów i 2 puszki kociej karmy to z tego zestawu możemy wykonac 3 kuchenki

Ten zestaw materiałów wypracowałem po wielu testach ,puszka wymaga tylko niewielkich modyfikacji , knoty to już mój patent ale tylko i wyłącznie z tym pojemnikiem który pasuje idealnie i ma grube ścianki .
Po złożeniu wszystkich elementów kuchenka jest naprawdę solidna i leciutka .
Zalety :
Bardzo szybko się zapala pełnym płomieniem w bardzo trudnych warunkach (silny wiatr , mróz , duża wilgotnośc powietrza ) w przeciwieństwie do "kociej kuchenki " (pokazywałem w innym temacie) która potrzebuje nieco więcej czasu .
Szybko doprowadza do wrzenia nawet 2,5l wody przy małym zużyciu bioetanolu .
Nie potrzebuje żadnych dodatkowych elementów wyposażenia w rodzaju podstawek ,stojaczków itp.
Duża pojemnośc "zbiornika " paliwa , 65ml. (ponad 35min. palenia )
Wady :
Może tylko to , że jest nieco bardziej skomplikowana w wykonaniu i nieco drożej wychodzi w porównaniu do Super Cat Stove .
Polecam bo kuchenka jest naprawdę REWELACYJNA

Będę uzupełniał temat fotkami , opisami budowy i obsługi .