Witam,
Dzisiaj grillowałem bulwy topinamburu i ziarnopłon(w całości+ alufolia).
Pychota.
Naszła mnie refleksja... co by tu jeszcze...
Pomysł na przyszły weekend to kłącza pałki wodnej w połączeniu z boczkiem.
Macie jakieś własne przepisy na leśny grill?
Pozdrawiam
Bastion
Z czym na grilla
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Bastion
- Posty: 392
- Rejestracja: 05 maja 2010, 10:21
- Lokalizacja: Gdansk
- Tytuł użytkownika: nizinny taternik
- Płeć:
Z czym na grilla
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
Kłącza trzcin, czy grążela (ale nie o tej porze roku). Ogólnie po zimie, klaczą obecnie nie są zbyt bogate w składniki.
Spróbuj sarniny czy ryb. Psina tez jest dobra, byle pies nie był za stary.
Teraz dobry okres na sałatkę z młodych pokrzyw czy mniszka. Dobry dodatek do ww. mięsa.
Względnie kuraki. Jak nie możesz złapać czegoś w lesie, to można kupić przynieść i po prostu nauczyć się sprawiać. Czasem na wioskach da się jeszcze wyrwać żywą kurę czy kaczkę - masz wówczas pewność ze jest świeża. (choć super świeżość cenna jest u ryb. Drób, szczególnie dziki, dobrze jest jak kruszeje ze 2-3 dni - znacznie to poprawia jakość mięsa. Bez tego, potrafi być suche i łykowate).
Wiele gatunków ma obecnie okresy ochronne. Dotyczy to nie tylko dużych zwierząt ale też kuraków czy ryb. Warto sprawdzić, które zwierzęta nie podlegają żadnej ochronie.
Spróbuj sarniny czy ryb. Psina tez jest dobra, byle pies nie był za stary.
Teraz dobry okres na sałatkę z młodych pokrzyw czy mniszka. Dobry dodatek do ww. mięsa.
Względnie kuraki. Jak nie możesz złapać czegoś w lesie, to można kupić przynieść i po prostu nauczyć się sprawiać. Czasem na wioskach da się jeszcze wyrwać żywą kurę czy kaczkę - masz wówczas pewność ze jest świeża. (choć super świeżość cenna jest u ryb. Drób, szczególnie dziki, dobrze jest jak kruszeje ze 2-3 dni - znacznie to poprawia jakość mięsa. Bez tego, potrafi być suche i łykowate).
Wiele gatunków ma obecnie okresy ochronne. Dotyczy to nie tylko dużych zwierząt ale też kuraków czy ryb. Warto sprawdzić, które zwierzęta nie podlegają żadnej ochronie.
Moje odkrycie roku to czosnek z żaru ogniska, ale na grillu też wychodzi. Traci swoją jadowitość a zostaje samo dobro. Sam daniem głównym nie będzie, ale super jako dodatek do wszystkiego.
http://ludzkietropy.pl/ - relacje z moich wypraw i nie tylko
- hycek
- Posty: 348
- Rejestracja: 04 mar 2016, 14:20
- Lokalizacja: Śląsk
- Gadu Gadu: 3364770
- Tytuł użytkownika: hycek
- Płeć:
Ja też piekę czosnek w folii z dodatkiem oliwy.Wychodzi pierwsza klasa nawet dzieci jedzą,słodki jest. Ostatnio nauczyłem się z kuchnikwasiora
fajnego patentu,do środka między folię a
potrawę dajesz papier do pieczenia,nie przypala się i przykleja no i przede wszystkim jest zdrowe.
fajnego patentu,do środka między folię a
potrawę dajesz papier do pieczenia,nie przypala się i przykleja no i przede wszystkim jest zdrowe.
,,- Mieszczuch jesteś.Twój porządek murami ogrodzony, tam też Twoje mądrości może i co warte. ''
smaczne ale smakiem te wszytkie bije na głowe zielony gołąbek, polecam sprawdzić jest na prawde ekstramar_kow pisze: Z grzybów bardzo smaczne są rydze (leśne pieczarki, kanie) pieczone na blasze albo na grubej folii. Trochę soli i pychotka...
oprócz normalnego pieczenia, czasem robie z serem (najlepsze owcze albo kozie), rewelacja