Strona 1 z 1
Z czym na grilla
: 22 kwie 2018, 22:39
autor: Bastion
Witam,
Dzisiaj grillowałem bulwy topinamburu i ziarnopłon(w całości+ alufolia).
Pychota.
Naszła mnie refleksja... co by tu jeszcze...
Pomysł na przyszły weekend to kłącza pałki wodnej w połączeniu z boczkiem.
Macie jakieś własne przepisy na leśny grill?
Pozdrawiam
Bastion
: 23 kwie 2018, 11:05
autor: soohy
Generalnie, to wszystko można wrzucić na grilla

: 23 kwie 2018, 13:23
autor: Zirkau
Kłącza trzcin, czy grążela (ale nie o tej porze roku). Ogólnie po zimie, klaczą obecnie nie są zbyt bogate w składniki.
Spróbuj sarniny czy ryb. Psina tez jest dobra, byle pies nie był za stary.
Teraz dobry okres na sałatkę z młodych pokrzyw czy mniszka. Dobry dodatek do ww. mięsa.
Względnie kuraki. Jak nie możesz złapać czegoś w lesie, to można kupić przynieść i po prostu nauczyć się sprawiać. Czasem na wioskach da się jeszcze wyrwać żywą kurę czy kaczkę - masz wówczas pewność ze jest świeża. (choć super świeżość cenna jest u ryb. Drób, szczególnie dziki, dobrze jest jak kruszeje ze 2-3 dni - znacznie to poprawia jakość mięsa. Bez tego, potrafi być suche i łykowate).
Wiele gatunków ma obecnie okresy ochronne. Dotyczy to nie tylko dużych zwierząt ale też kuraków czy ryb. Warto sprawdzić, które zwierzęta nie podlegają żadnej ochronie.
: 13 wrz 2018, 14:26
autor: jerjan
Podobno w Polsce jest teraz wysyp trufli. Da to się wykorzystać na grillu? Znalazł wgl ktoś z Was kiedyś trufla?
: 14 wrz 2018, 20:50
autor: Predator
Moje odkrycie roku to czosnek z żaru ogniska, ale na grillu też wychodzi. Traci swoją jadowitość a zostaje samo dobro. Sam daniem głównym nie będzie, ale super jako dodatek do wszystkiego.
: 15 wrz 2018, 08:35
autor: Volo
Czesnek jest super, ale żeby zachował właściwości (bakteriobójcze i grzybiczne) należy go przed pieczeniem lekko zgnieść. Ja gniotę całą główkę "od góry" albo obijam ją lekko nożem aby rozgieść lekko ząbki.
: 15 wrz 2018, 10:03
autor: mar_kow
Czosnek najlepiej piec w żarze ogniska w główce w folii. Kilka kropel oliwy z oliwek i soli - po wolnym upieczeniu wszystko ładnie odchodzi...
Z grzybów bardzo smaczne są rydze (leśne pieczarki, kanie) pieczone na blasze albo na grubej folii. Trochę soli i pychotka...

: 15 wrz 2018, 10:29
autor: hycek
Ja też piekę czosnek w folii z dodatkiem oliwy.Wychodzi pierwsza klasa nawet dzieci jedzą,słodki jest. Ostatnio nauczyłem się z
kuchnikwasiora
fajnego patentu,do środka między folię a
potrawę dajesz papier do pieczenia,nie przypala się i przykleja no i przede wszystkim jest zdrowe.
: 15 wrz 2018, 11:07
autor: pocieszny
mar_kow pisze:
Z grzybów bardzo smaczne są rydze (leśne pieczarki, kanie) pieczone na blasze albo na grubej folii. Trochę soli i pychotka...

smaczne ale smakiem te wszytkie bije na głowe zielony gołąbek, polecam sprawdzić jest na prawde ekstra
oprócz normalnego pieczenia, czasem robie z serem (najlepsze owcze albo kozie), rewelacja
