Prof. dr Jakub Mowszowicz
Zioła jako namiastki herbaty
ROŚLINY dostarczają nam różnych napojów, takich jak np. herbaty, kawy, wina i soków, piwo i innego typu alkohole. Napoje typu herbacianego otrzymujemy głównie z liści ziół i kwiatów roślin, natomiast głównym składnikiem napojów typu kawowego są nasiona lub owoce. W XVIII wieku, a nawet jeszcze później herbatę sprzedawano wyłącznie w aptekach jako środek leczniczy.
Od dawien dawna lud polski używał rozmaitych herbatek ziołowych, jak np. liowych, bzowych i innych. Organizmowi człowieka bardzo odpowiadają takie napoje, stąd te na całej kuli ziemskiej różne narody zbierają, suszą i używają dla tego celu różne zioła.
W charakterze namiastek herbaty wykorzystuje się przede wszystkim dziko rosnące rośliny. W Polsce zbierane są liście lub kwiaty z około 50 gatunków ziół.
Suche, niekiedy roztarte, starannie odsiane od pyłu i okruchów liście odpowiednich roślin zalewa się wrzątkiem i po 5 – 10 minutach, napar odpowiednio przecedzony, nadaje się do picia.
W przypadku użycia do tego celu nasion lub korzeni należy po zalaniu ich wrzącą wodą ogrzewać napar jeszcze w ciągu 5 do 15 minut
Nieprzyjemny zapach niektórych herbat ziołowych można usunąć przez dodanie środków aromatycznych. Najczęstszymi środkami poprawiającymi aromat herbatek są: mięta, melisa i lawenda.
Często w skład herbatki ziołowej wchodzi kilka gatunków roślin tworzących mieszankę ziołową.
Dobrą namiastkę herbaty można otrzymać po zmieszaniu następujących składników (w % wg wagi): liście poziomki – 30, liście jeżyny – 30, liście maliny – 20, liście leszczyny – 10, kwiat lipy – 5, ziele macierzanki – 5.
Herbatkę z rumianku podaje się z cukrem i śmietanką. Około 15 gram koszyczków kwiatostanowych rumianku zalewa się 1 l. wrzącej wody. Po 15 min. Płyn przecedza się. Używanie takiej herbaty przed snem powoduje jego niezakłócony, spokojny przebieg.
Uspokajające właściwości na system nerwowy wywierają herbatki ziołowe z nasion anyżu i z liści kocimiętki, melisy, selerów, lubczyka, rozmarynu, szałwii, majeranku, i werbeny.
Oto spis napojów najbardziej popularnych:
1.Berberys (Berberis vulgaris L.)
Liście, Herbatka.
2. Bez czarny (Sambucus nigra L.)
Kwiat, Można dodawać do herbaty indyjskiej w stosunku 1:3.
3. Bez czarny (Sambucus nigra L.)
Kwiat, jako dodatek do naparu mięty tworzy dobrą namiastkę herbaty.
4. Borówka czarna ( Vaccinium myrtillus L.)
Liście, herbatka o przyjemnym i orzeźwiającym smaku.
5. Borówka brusznica (Vaccinium vitis idaea L.)
Liście, herbatka o przyjemnym i orzeźwiającym smaku.
6. Brzoza brodawkowa ( Wetula verrucosa Ehrh.)
Młode liście, dodatek do mieszanek herbacianych
7. Bukwica zwyczajna (Betonicka officinalis L.)
Ziele, herbatka.
8. Czyścica storzyszek (Calamintha vulgaris (L) Druce vel Clinopodium vulgare L.)
Ziele, herbatka
9. Dereń właściwy (Cornus mas L.)
Młode liście, młode liście suszone w cieniu stanowią niekiedy surogat herbaty
10. Dziewanna drobnokwiatowa (Verbascum thapsus L.)
Kwiaty, używa się jako namiastkę herbaty
11. Dziewanna wielkokwiatowa (Verbascum thapsiforme Schard)
Kwiaty, używa się jako namiastkę herbaty
12. Głóg (Crataegus L.)
Młode liście, herbatka
13. Jabłoń dzika (Malus silvestris L. Mill.)
Młode liście, herbatka
14. Komosa piżmowa (Chenopodium ambrosioides L.)
Liście, Używa się w Hiszpanii i Meksyku jako herbatka „The du Mexikue ou d’Aambrosie”
15. Komosa wonna (Chenopodium Borys L.)
Liście, herbatka.
16. Krzyżownica zwyczajna (Polygala vulgaris L.)
Liście, herbatka
17. Lebiodka pospolita (Organum vulgare L.)
Liście, herbatka
18. Ligustr pospolity (Ligustrum vulgare L.)
Liście, herbatka
19. Macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides L.)
Liście, wonny napój – z liści zebranych wiosną
20. Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum L. em. Fr.
Liście, wonny napój – z liści zebranych wiosną
21. Malina właściwa (Rubus idaeus L.)
Liście i owoce, wchodzą w skład mieszanek herbacianych.
22. Marzanka wonna (Asperula odorata L.)
Ziele, dodatek do herbatek ziołowych
23. Melisa lekarska (Melisa officinalis L.)
Liście, wchodzą w skład namiastki herbaty, nadając jej przyjemny aromat
24. Nawłoć pospolita (Solidago virga aurea L.)
Koszyczki kwiatostanowe, herbatka
25. Orzech włoski (Juglanas regia L.)
Liście, wchodzą w skład mieszanek herbacianych
26. Podbiał (Tussilago farfara L.)
Koszyczki kwiatostanowe, wchodzą w skład mieszanek herbacianych
27. Porzeczka czarna (Ribes nigrum L.)
Liście, herbatka
28. Poziomka pospolita (Fragaria vesca L.)
Liście, wysuszone liście dają zdrowy i przyjemny napój
29. Przetacznik leśny (Veronica officinalis L.)
Ziele, używa się jako namiastka herbaty (rzadko)
30. Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)
Koszyczki kwiatostanowe, herbatka
31. Róża dzika (Rosa canina L.)
Owoce, napar z suszonych owoców jest używany jako namiastka herbaty
32. Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.)
Liście, W smaku i wartości mało ustępuje liściom prawdziwej herbaty. Herbatę z liści szałwii lekarskiej chętnie piją w Chinach
33. Śliwa tarnina (Prunus spinosa L.)
Liście i ogonki liściowe, wchodzą w skład mieszanek herbacianych
34. Wiąz (Ulmus L.)
Liście, dodatek do mieszanek herbacianych
35. Wiązówka błotna (Filipendula almaria L.)
Liście i kwiaty, herbatka ziołowa
36. Werbena pospolita (Werbena officinalis L.)
Ziele, herbatka
37. Wierzbówka kiprzyca (Chamaenerionangustifolium L. Scop. vel Epilobium angustifolium L.)
Młode liście, bardzo smaczna herbatka
38. Wiśnia (Cerasus vulgaris mill.)
Liście, wchodzi w skład mieszanek herbacianych
Najlepszy taki zbiór z jakim się dotychczas spotkałem.
Herbaty, napary i inne
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- wolfshadow
- Posty: 1050
- Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
- Lokalizacja: Jaworzno
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
- Płeć:
- Kontakt:
- Fredi
- Posty: 1015
- Rejestracja: 07 kwie 2008, 09:42
- Lokalizacja: Skierniewice
- Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
- Płeć:
Z całym szacunkiem dla Mowszowicza (na roślinkach znał się super) - z jego smakiem było coś "nie tak", skoro wiele z tych naparów porównał do Herbaty!
Szkoda, że nieznamy definicji tej "namiastki herbaty" - bo namiastką może być każde zielsko zaparzone, a nawet owoc - jeśli spojrzeć na tą listę....dla mnie natomiast "namiastka" to coś co choć trochę przypomina smak, zapach herbaty.... a nie coś co po prostu da się wypić - bo w takim razie da się zrobić taką "namiastkę" z każdego zielska, owocu i kory roślin nietrujących.
Szkoda, że nieznamy definicji tej "namiastki herbaty" - bo namiastką może być każde zielsko zaparzone, a nawet owoc - jeśli spojrzeć na tą listę....dla mnie natomiast "namiastka" to coś co choć trochę przypomina smak, zapach herbaty.... a nie coś co po prostu da się wypić - bo w takim razie da się zrobić taką "namiastkę" z każdego zielska, owocu i kory roślin nietrujących.
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
Fred, facet napisał, wyraźnie, że nie są to herbaty tylko coś do wyżłopania typu herbacianego, namiastki. A to nie to samo. Poza tym o gustach się nie dyskutuje.Prof. dr Jakub Mowszowicz pisze:Napoje typu herbacianego
Sądzę, że J. Mowszowicz nie wyssał tego spisu z palca a korzystał zapewne z doświadcznia własnego i etnograficznego. Jadłeś kiedyś lebiodę? Smakuje gorzej niż wygląda a jest to namiastka żarełka bo zawiera dużo białka, które pozwala ci przetrwać.
- acia1065
- Posty: 183
- Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
- Lokalizacja: małopolska
- Gadu Gadu: 3955209
- Tytuł użytkownika: Acia
- Płeć:
- Kontakt:
HerbatkiGryf pisze:Oto definicja namiastki herbacianego napitku.Fredi pisze:zabarwiony zielskiem wrzątek z jakimkolwiek aromatem
1. Obcięte pędy malin, kroimy, suszymy i robimy pyszny napój
2. W równych częściach suszone liście; mięty, melisy i jeżyn
3. 80% kwiatu lipy oraz 20% mięty i perzu
4. Kwiat lipy, liście poziomek, jeżyn, mięty, marzanki wonnej i perzu - w mniej więcej równych częściach
5. Liście jeżyn, czarnej porzeczki, kwiat lipy i korzenie perzu - w równych częściach, plus połowę jednej części suszonych skórek z jabłek
6. Liście jeżyn, kwiat lipy, liście czarnej porzeczki, róże, perz - w równych częściach
7. Kwiat lipy, liście czarnej porzeczki i perz - w równych częściach i po pół części róży i marzanki wonnej
8. Kwiat lipy, liście jeżyn - w równych częściach i po pół części liści marzanki wonnej i czarnej porzeczki
Pierwszy przepis pamiętam z dzieciństwa - zawsze na wiosnę jak Dziadek przycinał maliny, Babcia zbierała te pędy i robiła z nich potem pyszna herbatę - jeszcze lepsza po osłodzeniu miodem
Pozostałe przepisy wg. I. Gumowskiej
[ Dodano: 2011-12-29, 10:18 ]
1 łyżka stołowa kwiatów i ziela dziurawca
1 łyżka liści mięty
Zalać to 1 szklanką wrzątku i pogotować 2 minuty, odstawić pod przykryciem na 30 minut, ew. odcedzić.
Przepis z książki "100 roślin w twojej kuchni" M. Szustakowska - Chojnacka
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach